Taip ji komentavo Darbo partijos sprendimą atšaukti Dainių Pavalkį iš švietimo ministro pareigų.

„Manyčiau, kad paskubomis spręsti šio ministro ateities nereikėtų, juoba, kad yra prasčiau dirbančių ministrų kabinete, gerokai prasčiau“, - žurnalistams pirmadienį Prezidentūroje sakė Dalia Grybauskaitė.

„Manau, kad daugiau problemų šiandien yra kol kas Socialinių reikalų ministerijoje, o ne Švietimo“, - paklausta, kurios ministerijos vadovai dirba prasčiau nei ŠMM, teigė D.Grybauskaitė.

Atšaukti ministrą D.Pavalkį iš pareigų sekmadienį nusprendė jį delegavusi Darbo partijos taryba.

Prezidentė teigė, kad D.Pavalkį partija iš pareigų atšaukia, nes jis „nevykdo kai kurių ne visai skaidrių užsakymų“.

„Manyčiau, kad, ko gero, ne dėl darbo kokybės, o atvirkščiai, kad per daug savarankiškas ministras“, - apie atšaukimo priežastis svarstė valstybės vadovė.

„Ministras buvo pakankamai savarankiškas, jis nepasidavė spaudimui skirti ir dirbti kaip Darbo partijos įdarbinimo „uabas“, jis stengėsi skirti į pavaldžių įstaigų vadovus kompetetingus žmones, o ne tiktai partinius. Taip pat matėme gebėjimą atsispirti viešuosiuose pirkimuose, kurie buvo objektyvus santykinai, objektyvesni nei kitose institucijose“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Darbo partijos įkūrėjas laikinasis pirmininkas Viktoras Uspaskichas per tarybos posėdį sekmadienį į D.Pavalkio vietą jau pasiūlė Seimo pirmojo vicepirmininko Vydo Gedvilo kandidatūrą. Tuo metu prezidentė sakė, kad D.Pavalkio atsistatydinimo atveju rinktųsi iš trijų kandidatų.

„Aš norėčiau pasakyti pirmiausia, kad vieno kandidato nevertinsiu, o jau šiandien ryte pasakiau premjerui, kad lauksiu trijų kandidatų pasiūlymų. Prezidentas pagal Konstituciją turi teisę pasirinkti, o ne štampuoti (...) vienos ar kitos partijos pasiūlytus žmones“, - teigė D.Grybauskaitė.

Tiek D.Pavalkis, tiek A.Butkevičius kol kas nėra neapsisprendę, ar įgyvendins „darbiečių“ reikalavimus atšaukti ministrą.

Buvęs Lietuvos sveikatos mokslų universiteto dėstytojas profesorius 54 metų D.Pavalkis švietimo ir mokslo ministru tapo 2012-ųjų pabaigoje po Seimo rinkimų.

D.Pavalkis anksčiau yra buvęs Naujosios sąjungos (socialliberalų) narys, su šia partija 2008 metais yra kandidatavęs į Seimą. Po nesėkmingų rinkimų jis 2011 metais įsiliejo į Darbo partijos gretas.

Darbo partijos taryba teigia, kad jis neįgyvendino partijos programinių nuostatų.