Vilniaus apygardos teismas pirmadienį patvirtino prieš daugiau nei dvejus metus šalių pateiktą taikos sutartį.

Anksčiau tas pats teismas buvo atsisakęs tvirtinti taikos sutartį bei sustabdė civilinės bylos nagrinėjimą, kol bus išnagrinėta E.Karaliaus baudžiamoji byla dėl neteisėto praturtėjimo.

Baudžiamojoje byloje tirti lėšų, kuriomis buvo atliekami mokėjimai už pirktus nekilnojamojo turto objektus, įgijimo teisėtumo faktai. Teismas manė, kad jie gali turėti įtakos sprendžiant dėl restitucijos taikymo civilinėje namo byloje.

E.Karalius pernai lapkritį buvo visiškai išteisintas dėl neteisėto praturtėjimo, todėl teismas dabar nematė jokių procesinių kliūčių tvirtinti taikos sutartį.

Taikos sutartimi E.Karalius ne tik grąžina namą Daugėloms, bet įsipareigoja sumokėti jiems 492 tūkst. litų (142 tūkst. 493 eurų) palūkanų.

E.Karalius BNS sakė, kad teismo patvirtina taikos sutartis daugiau yra formali - name šalia Turniškių jis jau seniai negyvena ir pakankamai seniai atidavė raktus Daugėloms.

Namas prestižinėje sostinės vietoje Svajonių gatvėje E.Karaliui parduotas 2007-ųjų gruodžio pabaigoje.

E.Karalius Daugėloms liko skolingas 6 mln. litų (1 mln. 737 eurų). Pirkdamas namą su sklypu, jis Daugėloms tesumokėjo 400 tūkst. litų (115 tūkst. 848 eurų). Pagal pirkimo ir pardavimo sutartį, E.Karaliui iki nustatyto termino nesumokėjus pinigų pardavėjams, turtas grįžta pirkėjams.

„Aš tikėjausi tą namą parduoti, uždirbti, ir grąžinti Daugėlai pinigus“, - žurnalistams yra sakęs E.Karalius.

„Ką darysi - toks gyvenimas. Aš praradau ir avansą, ir dar turėsiu sumokėti pusę milijono. Viskas turėjo įvykti dar 2012 metais, tačiau dėl mano baudžiamojo persekiojimo viskas užsitęsė“, - BNS sakė E.Karalius.

Generalinė prokuratūra dar gali skųsti E.Karaliui paskelbtą išteisinamąjį nuosprendį Aukščiausiajam Teismui.

„Aišku, gali skųsti, tačiau to turto, kurį prašė prokuratūra konfiskuoti aš nebeturiu - ofiso patalpas Vilniaus senamiestyje antstolis pardavė varžytynėse pagal banko reikalavimą, o namas grąžintas Daugėloms. Ką pirkėjas sumokėjo už ofisą, visko grąžinti bankui nepakako“, - tvirtino E.Karalius.
Jis sakė kol kas nesvarstantis bylinėtis su valstybe dėl išteisinimu pasibaigusio baudžiamojo persekiojimo.

E.Karalius advokato padėjėju dirba nuo 2006-ųjų Vilniaus 1-ojoje advokatų kontoroje.

„Nuostolių turiu nemažai. Užuot bylinėjęsis su valstybe, dabar galvoju, kaip čia dirbti ir užsidirbti ir atiduoti skolas“, - BNS sakė jis.

Daugiau nei pusantrų metų bylą apeliacine tvarka pagal E.Karaliaus ir prokuratūros skundą nagrinėjusi Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija nusprendė, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Išteisindami nuteistąjį, teisėjai atkreipė dėmesį į formuojamą teismų praktiką, pateiktas patalpų ir transporto priemonės, nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo sutartis.

E.Karaliaus tėvas V.Karalius anksčiau buvo teistas ir kalėjo dėl kontrabandos. Dabar jis vėl yra teisiamas, šįkart vienoje didžiausių Lietuvoje kada nors tirtoje kontrabandos byloje. Dešimt asmenų, tarp jų buvęs policijos pareigūnas V.Karalius, kaltinami sukūrę Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijos ir Vokietijos veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavę milijoninės vertės cigarečių kontrabandą.
Prokuratūra teigia, kad cigaretės 2009-2010 metais buvo atvežamos į Lietuvą iš Baltarusijos ir gabenamos iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją. Prokurorai nustatė, kad nusikaltėliai kyšiams muitinės pareigūnams skyrė 80 tūkst. eurų (276 tūkst. 224 litų).

Vilniaus teritorinė muitinė dėl šiais nusikaltimais Lietuvos valstybei padarytos žalos byloje yra pateikusi beveik 7 mln. litų (per 2 mln. eurų) ieškinį. Už tokią sumą apribotos nuosavybės teisės į kaltinamųjų turtą.