Rugsėjo 7 dieną DELFI publikavo marijampolietės pasakojimą apie neva gyvulišką Neringos policijos komisariato patrulių darbą.

Savo vardo nenorėjusios viešinti moters teigimu, Neringos policininkų nesugraudino jos naujagimio ašaros – namuose vairuotojo pažymėjimą palikusią jauną mamą postinis ilgiausiai laikė savo automobilyje, o galop nubaudė ir jos vyrą.

Kaip DELFI informavo Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis, dėl šio rašinio Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Vidaus tyrimų poskyryje buvo atliktas išsamus tarnybinis patikrinimas, kurio metu nustatyta, kad minėtame straipsnyje aprašyti įvykiai nepasitvirtino – automobilyje net nebuvo verkiančio kūdikio.

Atliekant patikrinimą remtasi ne tik patrulių bei Neringos komisariate dirbusių pareigūnų paaiškinimais, bet ir vaizdo įrašais policijos komisariate bei policijos automobilyje įrengtos vieningos pajėgų valdymo sistemos įrašais. Sistema fiksuoja kiekvieną automobilio sustojimą, durelių atidarymą, automobilio užvedimą, važiavimo greitį, įjungtus švyturėlius ir t. t.

Pareigūnai: automobilyje nebuvo kūdikio

„Įvertinus visas aplinkybes konstatuota, kad žurnalistams buvo pateikta melaginga informacija, o automobilyje nebuvo jokio verkiančio kūdikio“, – DELFI informavo R. Matonis.

Pasak pareigūno, su pažeidėja bei jos vyru policijos patruliai kalbėjo mandagiai, o ne klykavo ant jų, kaip rašoma straipsnyje. Be to, moteris tikrai įvykdė kelių eismo taisyklių pažeidimą – prie mašinos vairo sėdo neturėdama vairuotojo pažymėjimo.

„Apie tai, kad jų automobilyje ant galinės sėdynės yra paliktas kūdikis, nei sustabdyto automobilio vairuotoja, nei jos sutuoktinis pareigūnams nieko nesakė, jau nekalbant apie tai, kad kūdikis verkia, nes yra alkanas ir jį skubiai reikia pamaitinti krūtimi. Pareigūnai teigia jokio kūdikio sustabdytoje mašinoje nematę ir jo verksmo negirdėję“, – rašoma tyrimo išvadoje.

Aiškinantis situaciją policijos patruliai teigė, kad jie vairuotojos netgi nebuvo įsisodinę į tarnybinį automobilį. Ji tik stovėjo šalia, nors jai buvo pasiūlyta grįžti į savo mašiną ir palaukti, kol bus surašytas protokolas.

„Deja, moteris vietoje to nesitraukė nuo tarnybinio automobilio. Akivaizdu, kad jei mašinoje be priežiūros būtų buvęs trijų mėnesių kūdikis, bet kuri mama būtų būtinai nuėjusi pas jį. Todėl pareigūnai pagrįstai teigia, kad rašinyje pateikti moters žodžiai apie tai, kad jai, pasodintai ant galinės patrulių mašinos sėdynės, reikia eiti krūtimi pamaitinti verkiantį trijų mėnesių kūdikį, yra iš piršto laužti“, – teigiama tyrimo išvadoje.

Kaip iš tiesų viskas vyko?

Automobilis „BMW X3“ buvo sustabdytas 2014-08-30 11.20 val. Neringos PK policijos pareigūnai nustatė, jog moteris su savimi neturi vairuotojo pažymėjimo.

„Nustatęs akivaizdų Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimo padarymo faktą, pareigūnai teisėtai ir pagrįstai nusprendė moteriai surašyti ATP protokolą ir pakvietė prieiti prie tarnybinio automobilio. (…) Pilietė padarytą pažeidimą pripažino.

Pastebėtina, kad policijos pareigūnai pilietės į tarnybinį automobilį nesodino, jos laisvės nesuvaržė, todėl teiginiai, kad moteris pusę valandos sėdėjo tarnybiniame automobilyje ir negalėjo pamaitinti verkiančio kūdikio,nepasitvirtino. Priešingai, moteris jokių priekaištų ar pageidavimų policijos pareigūnams nereiškė“, – rašoma dokumente.

Išvadino laukiniais gyvuliais

Pareigūnų teigimu, vairuotojos sutuoktinis, kuris, beje, jau turi nemažos ankstesnės bendravimo su policija patirties, neturėjo jokių dokumentų, elgėsi agresyviai, nevykdė policijos pareigūnų nurodymų. Nors jam ir buvo liepta sėdėti mašinoje, jis net kelis kartus iš jos išlipo ir, priėjęs prie tarnybinio automobilio, vartodamas rusiškus keiksmažodžius, išvadino pareigūnus laukiniais gyvuliais, priekaištavo jiems. 

„Deja, minėtame straipsnyje tai traktuojama kaip mandagus prašymas nesielgti gyvuliškai“, - komentavo R. Matonis. 

Patruliams pažeidėjos vyrą teko kelis kartus raminti ir aiškinti, kad savo priekaištais jis tik dar labiau uždelsia protokolo surašymo laiką. Už trukdymą atlikti pareigas bei policijos pareigūnų nurodymų nevykdymą ir įžeidinėjimą vyriškis tarnybiniu automobiliu buvo nuvežtas į policijos komisariatą.

„Geniali“ keršto idėja?

Išvadoje minimas dar viena įdomi detalė. Pradėjus vyriškiui rašyti protokolą paaiškėjo, kad jis yra vaiko auginimo atostogose. Paklausus, ar ši informacija teisinga, vyras patvirtino ir prisiminęs vaiką ėmė aiškinti, kad pareigūnai prisidarė bėdų, nes sustabdė automobilį su mažu vaiku ir taip ilgai juos užlaikė. 

„Galbūt tuomet vyrui ir kilo „geniali“ mintis sukurpti tokią istoriją su mažamečiu vaiku automobilyje?“, - svarstė R. Matonis.

Patrulių automobilyje įrengtos vieningos pajėgų valdymo sistemos įrašų analizė parodė, jog vairuotojos vyras į Neringos policijos komisariatą buvo atvežtas 11.43 val. Jo žmona tuo metu savo automobiliu nuvyko į namus paimti jo bei savo dokumentų. Filmuotoje medžiagoje užfiksuota, kad į komisariatą ji atvyko 11.51 val.

Pareigūnams akivaizdu, kad per tokį per tokį trumpą laiką moteris nebūtų spėjusi nuvažiuoti namo, surasti dokumentus, pamaitinti krūtimi kūdikį ir po to atvykti į policiją. Be to, filmuotoje medžiagoje matyti, kad ir vairuotoja, ir jos sutuoktinis policijos komisariato patalpose elgėsi ramiai, nė vienas neskubėjo pas automobilyje paliktą trijų mėnesių kūdikį. Vyriškiui surašius protokolą už pareigūnų reikalavimų nevykdymą, iš policijos įstaigos sutuoktiniai išėjo 12.14 val. 

„Vyras sėdo prie automobilio vairo, moteris įsitaisė šalia jo. Į, jų teigimu, ant galinės mašinos sėdynės kėdutėje gulintį alkaną kūdikį nė vienas net nežvilgtelėjo“, – pastebi pareigūnai. 

Grasino ir įžeidinėjo

Duomenų dėl policijos pareigūnų netinkamo elgesio gauta nebuvo, tai patvirtino ir Neringos PK sumontuotų vaizdo kamerų įrašai. „Nustatyta, kad policijos pareigūnai su vyriškiu bendravo mandagiai. Tačiau pats vyras aktyviai reiškė nepasitenkinimą policijos pareigūnų veiksmais. Vyriškio pažeidimas įformintas taip pat operatyviai – per 18 min. nuo pristatymo į policijos įstaigą“, – pažymima tyrimo išvadoje.

Pasak pareigūnų, pareiškėjų teiginiai, esą policijos pareigūnai bendravo netaktiškai ir be teisėto pagrindo surašė ATP protokolą vyriškiui, prieštarauja patrulių paaiškinimuose nurodytoms aplinkybėms.

Duomenų, kad policijos pareigūnai sustabdę transporto priemone važiavusius sutuoktinius elgėsi netaktiškai ir nekorektiškai, negauta. Priešingai, nustatyta, kad pats vyras trukdė pareigūnams atlikti savo darbą bei grasindamas juos įžeidinėjo. Be to, nevykdė policijos pareigūno reikalavimo sėdėti asmeniniame automobilyje, nors tai prieštarauja KET: jeigu tikrinantis pareigūnas sustabdo transporto priemonę, keleiviams leidžiama išlipti tik jam leidus. Šiuo atveju vyras be policijos pareigūno leidimo išlipo iš transporto priemonės, trukdė pareigūnams įforminti ATP pažeidimą, todėl jam pačiam už tai buvo surašytas protokolas.

Išvada: dirbo profesionaliai

„Atkreiptinas dėmesys, kad pilietės padarytas KET pažeidimas užfiksuotas 11.20 val., o ATP protokolas ir nutarimas surašytas 11.35 val., moteriai įteiktas 11.41 val. Darytina išvada, kad pareigūnai pažeidimą užfiksavo operatyviai, nedelsdami laiko. Vyro teiginiai, jog pareigūnai tyčia ilgai formino pažeidimą, vertinami kaip nepagrįsti“, – rašoma tyrimo išvadoje.

Kaip DELFI pabrėžė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas, Klaipėdos apskrities ir Neringos policijos komisariato vadovai principingai sureagavo į pasirodžiusį straipsnį, tuoj pat nurodė atlikti išsamų tarnybinį patikrinimą, kad išsiaiškintų visą tiesą.

„Dabar galima teigti, kad pareigūnai savo veiksmais tik dar kartą patvirtino pareigas atlikę profesionaliai. Juolab, du iš tądien dirbusių patrulių tikrai žino, ką reiškia prižiūrėti kūdikį, nes patys yra sukūrę šeimas ir augina vaikus“, – komentavo R. Matonis.

Sulaukė per 1200 komentarų

DELFI publikuotas marijampolietės skundas dėl neva netinkamo pareigūnų darbo sukėlė tikrą komentarų audrą. Komentatoriai, kurių buvo per 1200, pasidalijo į dvi dalis – vieni pasakojo, ką patyrė bendraudami su policijos pareigūnais, kiti abejojo, ar marijampolietės papasakota istorija nebus bandymas susidoroti su patruliais.

Skundėsi pareigūnų patyčiomis

„Tokio pasityčiojimo mums nebuvo tekę patirti“, – taip sakė istoriją apie susitikimą su Neringos policija DELFI papasakojusi marijampolietė, kurios vardas ir pavardė redakcijai žinoma.

Pasak jos, su vyru ir neseniai gimusia dukrele ji savaitgalį nuvyko pailsėti į Nidą. Šeštadienį apie 14 valandą pasisiūlė pavežėti vyrą į mišką grybų, bet pamiršo piniginę su dokumentais.

„Iki miškelio buvo vos keli kilometrai – prisegiau kūdikį kėdutėje, pati su naminiais drabužiais sėdau prie vairo. Galvojau, tuoj pat nuvežusi grįšiu. Tačiau vos už kilometro nuo namų sustabdė policija, nors nepažeidėme jokių taisyklių, buvome prisisegę saugos diržus“, – pasakojo marijampolietė.

Pasak jos, paprašyta pateikti dokumentus, pareigūnams davė tik automobilio techninį pasą, apžiūros dokumentus ir draudimą. Vairuotojo pažymėjimo neturėjo. Paliktą namuose dokumentą pasisiūlė atvežti vyras.

„Tai išgirdę jie kaip šoko šaukti, neva taip daryti negalima. Tada vyras pasiūlė pareigūnams palydėti mus iki namų, kad galėtume tuos dokumentus pateikti. Pareigūnas labai piktai liepė man išlipti iš mašinos ir sėsti į jų automobilį“, – pasakojo DELFI pašnekovė.

Anot marijampolietės, automobilyje ji policininkams padiktavo savo asmens kodą, kurį mintinai moka. Pasižiūrėjęs į sistemą postinis įsitikino, kad ji jokių nuobaudų neturi, tačiau informavo, kad rašys įspėjimą, nes neturi teisių.

„Tai gerai, sakau, rašykite, tačiau už dvidešimt minučių turėsiu eiti pamaitinti kūdikio. Juk žinote, kaip dažnai tie lėliukai valgo. Tačiau pareigūnai pabrėžtinai nesiskubino, net nereagavo, kad automobilyje vaikas“, – pasakojo jauna mama, pridurdama, kad tikriausiai policininkams užkliuvo tik todėl, kad yra jauna blondinė, sėfdinti už prabangaus, naujo automobilio vairo.

Viršininkas neskubėjo komentuoti

Neringos policijos komisariato viešosios policijos poskyrio viršininkas Rimas Milkintas patvirtino, kad marijampolietės minėtas postinis (pavardė redakcijai žinoma – DELFI), yra Neringos policijos komisariato darbuotojas, tačiau nuo platesnio komentaro susilaikė.

„Mes negalime nei komentuoti, nei nekomentuoti – į tokius atvejus privalome reaguoti. Jeigu mus pasieks oficiali informaciją apie tokį konfliktą, pradėsime tarnybinį tyrimą, siekdami nustatyti, ar pareigūno elgesys buvo pateisinamas“, – tuomet sakė laikinai komisariato vadovo pareigas einantis pareigūnas.