J. Kauneckas kartu su kitais 25 žinomais Lietuvos žmonėmis pasirašė raginimą eiti į referendumą, taip pat išsakė savo nuomonę žiniasklaidoje.

Panevėžietis Alfonsas Vytautas Augulis nustebo J. Kaunecko atvaizdą išvydęs vietoje „Vakaro žinių“ išleistame agitaciniame numeryje „Referendumas birželio 29“.

Šis 100 tūkst. egzempliorių tiražu išleistas leidinys masiškai buvo dalijamas per Jonines ir pristatomas į namus.

„Tikrai mane apstulbino buvusio vyskupo J. Kaunecko nuotrauka ir parašyti žodžiai: „Aš būsiu referendume birželio 29d. Sveikinu, kad pagaliau pabudo žmonių pilietiškumo jausmas“, – socialiniame tinkle „Facebook“ stebėjosi panevėžietis.

A.V. Augulis spėjo, kad minėtame leidinyje minimi garbingi žmonės, kurie dalyvavimą referendume patvirtino parašais, galėjo būti suklaidinti.

J. Kauneckas: bažnyčioje apie tai nekalbėjau

„Bažnyčioje aš nuomonės nereiškiau, o gyvenime esu kaip ir visi piliečiai. Aš tame leidinyje nieko nepareiškiau, tik anksčiau, kai buvo renkami prašai, pasirašiau kartu su kitais 25 įžymiais Lietuvos žmonėmis. Matyt, įdėjo į leidinius“, – DELFI sakė J. Kauneckas.

Vyskupą nustebino prezidentės Dalios Grybauskaitės ir premjero Algirdo Butkevičiaus pozicija referendumo atžvilgiu: esą jie skatino neiti balsuoti, tačiau patys balsuoti ėjo.

Jonas Kauneckas
„Aš debatuose ir kalbėjau, kad Lietuvos žmonėms trūksta pilietiškumo, tai ar jie tokiu būdu skatina pilietiškumą? Aš tarybiniais laikais nesu nė karto buvęs rinkimuose, nes tai buvo okupantų valdžia, šešerius su puse metų gyvenau Telšiuose ir net nežinojau, kur žmonėms balsuoti. O dabar vėl skelbia, tarsi neiti, tarsi okupantų čia“, – stebėjosi vyskupas emeritas.

Dėl to J. Kauneckas ir ėjo balsuoti. Ji džiaugėsi, kad bent dalis žmonių buvo pilietiški.

Ar vyskupas gali reikšti savo nuomonę politiniais klausimais? „Bažnyčia kištųsi, jei tai būtų kalbama bažnyčioje, o gyvenime tiek vyskupai, tiek kunigai – visi piliečiai, vienodas teises turi“, – kalbėjo J. Kauneckas.

Bažnyčia dėl referendumo nuomonės nereiškė

„Bendrai Lietuvos vyskupai daug kartų yra pasisakę prieš vienus ar kitus rinkimus, pasisakė, kai buvo referendumas stojant į Europos Sąjungą, manau, kiekvienu atveju vyskupai sprendžia, kaip, kur reikia, kur nereikia. Negalima sakyti, kad vyskupai visai neturi teisės savo tikintiesiems priminti, pavyzdžiui, pareigą dalyvauti rinkimuose arba jeigu koks svarbus klausimas visuomenei pasitarnaus kaip gėris, irgi gali paraginti“, – aiškina Lietuvos vyskupų konferencijos (LVK) pirmininkas, Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius. Tuo metu žmonės elgiasi taip, kaip jų sąžinė ir išmintis liepia.

Dažniausiai vyskupai dėl pozicijos svarbiais klausimais sutaria tarpusavyje. Dėl šio referendumo vyskupai nekalbėjo: „Buvo daugiau kaip aišku, kad referendumas neįvyks“.

Dėl to, sako S. Tamkevičius, šiuo atveju LVK nematė reikalo šnekėti.