Vabzdžių įgėlimas dažniausiai būna skausmingas, o dauginiai įgėlimai gali sukelti stiprią organizmo reakciją. Reakcija į įgėlimą gali būti dvejopa: normali ir alerginė.

Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji gydytoja Eugenija Kukaitienė sako, kad vis dažniau tenka vykti gelbėti žmones ne tik nukentėjusius nuo širšių ar bičių įgėlimų, bet ir nuo uodų ar aklių. Pastaruoju metu, kai oras drėgnas ir tvankus, poilsiaujančius prie vandens telkinių atakuoja akliai, nuo kurių atsiginti sunkiai padeda net ir specialūs repelentai.

Sukelia alergiją

Pasak sveikatos specialistų, kiekvienam žmogui įgėlus vabzdžiui pasireiškia individuali organizmo reakcija. Tačiau jautriems ir alergiškiems žmonėms ji gali būti ypač pavojinga gyvybei ar net mirtina. Ypač tuo atveju, jei žmogus patiria sunkią alerginę reakciją ir jam nėra suteikiama skubi medicininė pagalba.

„Įgėlus vabzdžiui visada reikia stebėti, ar nekyla alerginės reakcijos, kurios gali progresuoti iki anafilaksinio šoko. Įgėlus į burną ar ryklę, gali staiga sutinti kvėpavimo takai ir žmogus gali uždusti. Sunkėjant alerginei reakcijai gali atsirasti dusulys, veido tinimas, pasunkėti kvėpavimas, pasireikšti dilgėlinis viso kūno bėrimas, nukristi kraujospūdis. Pasireiškus alerginei reakcijai reikia mažinti skausmą ir patinimą bei pasirūpinti, kad nukentėjęs žmogus patektų į gydymo įstaigą“, - sako E. Kukaitienė. 

Pagalba įgėlus bitei

Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Asta Ivoškienė sako, jog įgėlus bitei svarbu skubiai pašalinti geluonį jo nespaudžiant pirštais ar pincetu, bet nubraukiant elektronine kortele ar bukąja peilio geležtės dalimi, nes suspaudus geluonį į įgelto žmogaus organizmą gali patekti dar daugiau nuodų. Numaukite nuo įgeltos galūnės žiedus, laikrodžius, apyrankes, nusekite papuošalus.

Skausmą ir tinimą sumažinkite uždėję ant įkandimo vietos šaltą kompresą, ledo ar šaldytuvo kameroje sušaldytų maisto produktų ir laikykite mažiausiai 10 minučių. Jei patinimas plinta arba blogėja savijauta, kvieskite greitąją medicinos pagalbą ar patys skubiai vykite į artimiausią ligoninę.
Jeigu pasireiškia labai stipri organizmo reakcija, ryškėja anafilaksinio šoko požymiai, brangi kiekviena sekundė – būklė gali būti pavojinga gyvybei.

Vilioja maistas ir kvepalai

Gydytoja E. Kukaitienė sako, kad ruošiantis į gamtą reikėtų nesirinkti ryškių spalvų drabužių ir nesikvepinti. Būnant gamtoje labiausiai vabzdžius vilioja maistas ir saldūs gėrimai, tad jų reikėtų vengti. 

„Pasaulyje yra daug paplūdimių ir ežerų, prie kurių nepamatysi jokio maisto ar gėrimų, tačiau lietuviai yra įpratę į gamtą neštis maisto, todėl ir vabzdžių puolimo neišvengia“, - sako E. Kukaitienė.

Šiuo metu iš visų vabzdžių labiausiai maištauja akliai. Nuo jų įkandimo, pasak E. Kukaitienės, atsiranda dideli guzai, odos paraudimai. „Ramina tik tai, kad įkandus akliui ūmios alerginės reakcijos nevyksta. Žinoma, vaikams šių vabzdžių įkandimai yra ūmesni, nes jų organizme yra daugiau vandens, oda minkštesnė, todėl alerginė reakcija greičiau plinta. Tačiau dėl aklių įkandimo dažniausiai medikų pagalbos neprireikia, nors pasisaugoti jų visgi reikia“, - sako gydytoja.

Būtina saugotis

Kad būtų galima išvengti susidūrimo su vabzdžiais, sveikatos specialistai pataria poilsiauti toliau nuo stovinčio vandens telkinių, griovių ir vandens kanalų. Jei poilsiaujama prie vandens, naudoti vabzdžiams baidyti skirtas smilkstančias spirales, žvakes ir kitas priemones.

„Pastebime, kad nuo aklių sunkiau atsiginti nei nuo uodų ar bičių. Jų neveikia net repelentai. Tačiau įkandus reikia žinoti, kaip apsisaugoti. Skausmą galima numalšinti patrinant paraudusią vietą citrinos sultimis ar actu suvilgyta marle, svogūnu, soda, tinka ir gysločio lapo košelė. Namų sąlygomis dažniausiai naudojami specialūs tepalai po vabzdžių įkandimo, tačiau kad skausmas neplistų, galima skaudamą vietą ir pašaldyti“, - pataria gydytoja E. Kukaitienė. 

Pas specialistą gydytoja pataria kreiptis tik tais atvejai, kai po įkandimo ilgai nepraeina niežulys, nedingsta po įgėlimo atsiradę guzai ir pablogėja savijauta.