Vilniaus miesto savivaldybė praneša, kad minėjime dalyvavo Atkuriamojo Seimo pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis, sostinės meras Artūras Zuokas, kunigas Ričardas Doveika, tremtinių bendruomenės atstovai, kiti vilniečiai ir miesto svečiai.

Iškilmingame renginyje kalbėjęs A.Zuokas pabrėžė tremtinių aukos ir kančios svarbą Lietuvai ir joje gyvenantiems žmonėms.

„Tremtiniai – kančios žmonės. Tai žmonės, kuriuos kančia palietė asmeniškai. Tai žmonės, kurie šiandien yra mūsų valstybės šerdis, aplink kurią sukasi nepriklausomos ir laisvos valstybės kūrimas. Kaip pasakė norvegų rašytojas Ibsenas: „Kiekviena maža tauta per kančią išauga į didelę“, - kalbėjo sostinės vadovas.

Vėliau skambant tremtinių dainoms prie memorialo buvo pastatytos juodos lentelės su lietuvių tremties vietomis.

Tremtinių atstovai renginio metu taip pat dėkojo už atnaujintą tremties memorialą. Virš pagrindinės memorialo dalies susidedančios iš garvežio ir dviejų vagonų buvo sumontuota metalo – stiklo konstrukcija. Jos paskirtis apsaugoti memorialą nuo neigiamo gamtos – darganos, lietaus, sniego poveikio. Iki šiol uždaryti vagonai virs interaktyvaus muziejaus dalimi. Patekus po kupolu, viename vagonų galima susipažinti su skaudžia lietuvių tautos istorija, pasižiūrėti dokumentinių filmų, apžiūrėti tremčiai atminti skirtą ekspoziciją.

Primenama, kad 1941 m. prasidėjusių trėmimų metų iš Lietuvos priverstinai buvo išvežta apie 300 tūkstančių žmonių, daug to meto politikų, visuomenės veikėjų, tautos šviesuolių.