„Kvietimas į diskusiją pats savaime nėra papirkimas, bet, akivaizdu, kad kai į diskusiją su vyno taure yra kviečiamas politikas ir kai tai daroma prieš rinkimus, jam, kaip politikai, tai sukuria pridėtinę vertę. Mes žiūrime iš to taško, ar tai sukuria pridėtinę vertę politikui. Ir vyno taurė skamba negražiai. Iš pirmo žvilgsnio papirkimo požymių čia būtų“, - DELFI teigė J. Udris.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas taip pat teigė, kad skatinti rinkėjus vyno taure negalima nuo pat to momento, kai prezidentė paskelbė rinkimų datą.

„Negalima, žinoma, įstatymas draudžia. Jeigu tai daroma su intencija, kad rinktų, tai yra draudžiama“, - sakė Z. Vaigauskas.

„Aišku, tai gudru. Mes turėjome ne vieną kandidatą, kuris aiškino, jog tai ne jie vaišino rinkėjus, o patys buvo vaišinami“, - pridūrė VRK pirmininkas.

Politinės kampanijos laikotarpiu surengė diskusijų seriją su vynu ir alumi

Diskusiją, kurioje diskutuos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatas į Seimą D. Jankauskas ir kunigas K. Kėvalas, organizuoja Ronaldo Reagano klubas, kuris yra susijęs su konservatoriais.

Šių metų kovo mėnesį konservatorių parlamentaras Mantas Adomėnas savo tinklaraštyje paskelbė apie šio klubo atidarymą, kuriame TS-LKD pirmininko ir premjero Andriaus Kubiliaus padėjėjas Andrius Vyšniauskas pristatė patį klubą, o pats M. Adomėnas papasakojo apie R. Reaganą. Be to, šio klubo diskusijose dažniausiai diskutuoja konservatorių politikai – pavyzdžiui, užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis ar krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

R.Juknevičienės plakatas

Diskusija, kurioje dalyvaus D. Jankauskas, organizuojama Kaune, o šis politikas kandidatuoja vienmandatėje Kauno kaimiškojoje apygardoje. Pranešama, kad vakaro metu dainuos ir fortepijonu gros Andrijana Filinaitė, o susirinkusieji bus vaišinami vynu.

Tačiau prezidentei Daliai Grybauskaitei paskelbus, kada vyks rinkimai, prasidėjo politinės kampanijos laikotarpis, kurio metu įsigalioja draudimas tiesiogiai ar netiesiogiai papirkti rinkėjus.

Šalies vadovė rinkimų datą paskelbė balandžio 11 d., vadinasi, nuo tos dienos prasidėjo Seimo rinkimų politinė kampanija.

Beje, įsigaliojus draudimui tiesiogiai ar netiesiogiai papirkti rinkėjus, į diskusijas šis klubas kvietė ir A. Ažubalį bei R. Juknevičienę – diskutuojant krašto apsaugos ministrei susirinkusieji taip pat buvo vaišinami vyno taure arba alaus bokalu.

Diskusija su R. Juknevičiene, žinoma, vyko Kaune, nes ši politikė kandidatuoja Žaliakalnio rinkimų apygardoje, o diskusija su A. Ažubaliu – Vilniuje, mat jis kandidatuoja Šeškinėje. Beje, kvietime į diskusiją su A. Ažubaliu apie vyną ar alų neužsimenama.

VRK narys: yra papirkimo požymių

VRK narys J. Udris teigia, kad šiuo atveju susiduriama su keliomis problemomis. Pirma, įsigaliojus naujam Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymui, juridiniai asmenys nebegali remti politinių partijų ar kandidatų, tad kyla klausimas, ar Ronaldo Reagano klubas gali organizuoti diskusijas su kandidatais ir mokėti už vyną ar kitas vaišes.

Tiesa, Ronaldo Reagano klubas Juridinių asmenų registre neregistruotas.

„Šiais metais mes turime naują dalyką, mūsų praktikoje tai dar netaikyta – tai politikų finansavimas per trečiuosius asmenis. Kadangi tiesiogiai juridiniai asmenys negali remti politikų, tai per visokius klubus, asociacijas, bendrijas, draugijas yra organizuojami renginiai, turintys politinės agitacijos požymių“, - teigė J. Udris.

Antroji problema, anot J. Udrio, ta, kad kandidatas arba su juo susijusios organizacijos negali tiesiogiai ar netiesiogiai papirkinėti rinkėjų, vaišinti jų, teikti dovanų, žadėti atsilyginti ir panašiai.

„Iš pirmo žvilgsnio papirkimo požymių čia būtų“, - sakė J. Udris.

D.Jankauskas: į diskusiją vyksiu, jei vynu nebus vaišinama

Socialinės apsaugos ir darbo ministras D. Jankauskas, susipažinęs su informacija apie prasidėjusią politinę kampaniją, kurios metu įsigalioja tam tikri draudimai, DELFI teigė nepagalvojęs, kad nemokama vyno taurė gali būti traktuojama kaip rinkėjų papirkimas.

„Noriu padėkoti, kad atkreipėte dėmesį į pražiūrėtus dalykus. Aš paprašiau savo patarėjos, kad informuotų diskusijos organizatorius, jog diskusijoje dalyvauti neatsisakau, bet su sąlyga, kad tos vyno taurės ten nebus. Kitaip tariant, diskusija, jeigu ir įvyks, tai tikrai be vyno taurės“, - sakė D. Jankauskas.