"Lietuva praranda labai daug. Suvažiuoja pagrindiniai valstybių veikėjai - visada yra galimybė susitikti, aptarti vieną ar kitą Lietuvai rūpimą klausimą", - apgailestavo Seimo NATO reikalų komisijos pirmininkas Vaclavas Stankevičius.

Tarp pasaulio politikos lyderių forume dalyvaus Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga, o Lietuvos institucijos "Respublikai" turėjusios tik vieną atsakymą: "Mes nekviesti". Prezidentūros atstovai teigė nieko nežiną apie kvietimą į PEF šiuo metu užsienyje atostogaujančiam valstybės vadovui Valdui Adamkui.

Prezidento patarėjas Valteris Baliukonis Lietuvos radijui patvirtino, kad Lietuva nebuvo pakviesta į kasmetinį Pasaulio ekonomikos forumą Davose, tačiau šio fakto kol kas nevertina, kaip nepagarbos valstybei.

Pasak šalies vadovo patarėjo, nedalyvaudama Lietuva neturėtų ką nors prarasti. Tačiau neatmeta galimybės, kad kvietimai nebuvo išsiųsti per klaidą.

Lietuvos nuolatinis atstovas prie Jungtinių Tautų biuro Ženevoje Algimantas Rimkūnas Lietuvos radijui teigė, kad fakto, jog Lietuva nebuvo pakviesta į Šveicarijoje vykstantį forumą, nereiktų sureikšminti, kadangi šių metų forumas skirtas daugiau mikroekonominiams klausimams.

Pasak dienraščio, Seime viliamasi, jog įvyko klaida, o politikų ir politologų bendras vertinimas - "apmaudu".

Kai kurių pareigūnų svarstomos versijos, esą kvietimai galėję būti negauti dėl praėjusiais metais vykusio prezidentinio skandalo arba Seimo rinkimų, po kurių formuota nauja Vyriausybė.

"Tokie kvietimai išsiuntinėjami labai anksti - prieš gerą pusmetį. Kaip tik tokiu metu Lietuvoje dar vyko prezidento skandalas. Šį kartą Lietuvoje niekas negavo kvietimo", - svarstė premjero atstovė spaudai Nemira Pumprickaitė.

Tačiau į PEF pakviesti ir visai neseniai išrinkti valstybių vadovai - praėjusią savaitę inauguruotas Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka bei neseniai išrinktas palestiniečių lyderis Mahmudas Abasas.

V. Stankevičius viliasi, kad Lietuvos ignoravimas - tik klaida, bet kartu įžvelgia mūsų valstybės įžeidimą ir tikisi atsiprašymo.

"Tai nemaloni naujiena. Juk dalyvaudavome net tada, kai dar nebuvome Europos Sąjungoje ir NATO. Norėtųsi tikėtis, kad tai tiesiog nesusipratimas, organizatorių nerangumas. Šiaip ar taip, tai savotiškas valstybės įžeidimas, artimiausiu metu turėtumėme sulaukti atsiprašymo", - cituojami dienraštyje jo žodžiai.

Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Raimundas Lopata savo ruožtu priminė, kad, nors į Davoso forumą kviečiami nebūtinai aukščiausi šalies vadovai, Lietuvai jame kasmet kas nors atstovaudavo. Patikinus, kad ministerijos garantavo, jog nieko nedelegavo, nes negavo kvietimo, politologas konstatavo: "Keista ir liūdna. Nuostaba verčia aiškintis konkrečias aplinkybes".

PEF šįmet turėtų dalyvauti 23 valstybių ar vyriausybių vadovai, 72 ministrai, 24 tarptautinių ir 55 nevyriausybinių organizacijų vadovai, 15 profsąjungų lyderiai, 26 religiniai vadovai bei 172 garsūs mokslininkai.

Reginys prasidės konferencija, kurios tema - "Atsakomybės prisiėmimas už sunkius sprendimus". Konferencijos dalyviai svarstys, kaip spręsti šešias sunkiausias problemas, pasauliui kilsiančias 2005 metais.

Per penkias PEF dienas vyks daugiau kaip 200 atvirų diskusijų, skirtų įvairiausioms tarptautinėms ir regioninėms ekonomikos, politikos, aplinkos ir sveikatos apsaugos, mokslo, technologijų bei moralinėms problemoms.