Jo teigimu, prezidentu vėl tapusio Vladimiro Putino rinkimų kampanijoje dominavo karinga kalbėsena, nukreipta į vidaus ir išorės priešus. Ar ši karinga retorika gali virsti ir tolesnės V.Putino politikos pagrindu - parodys greita ateitis, pavyzdžiui, tolesnė Rusijos laikysena dėl įvykių Sirijoje, BNS sakė V.Landsbergis.

Anot jo, kaip ir praėjusių metų pabaigoje vykę Dūmos rinkimai, taip ir dabartiniai prezidento rinkimai tebuvo "procedūros", kuomet rezultatai buvo nuspėjami iš anksto, ir vyko ne pasirinkimas, o atranka.

"Procedūra pasibaigė, o rezultatai visiškai niekuo turbūt nenustebino, nes kitaip ir negalėjo būti. O rinkimai iš tikrųjų įvyko gerokai anksčiau. Matyt, jie įvyko siaurame ratelyje, po to išrinktasis pasirodė tautai, vesdamasis už rankos Dmitrijų Medvedevą ir pareiškė, kas yra naujas prezidentas (...) Pirmiausia, ką parodė Dūmos rinkimai ir dabartinės procedūros užbaigimas, kad yra laikomasi senos sovietinės metodikos, nedaryti rinkimų, daryti atranką. O paskui įvykdyti tam tikrą procedūrą. Kaip sovietų laikais būdavo, žmonėms leisdavo ateiti ir įmesti biuletenį ir dabar iš esmės yra tas pats. Nors galima įmesti įvairius biuletenius, bet iš tiesų ne už tikrus konkurentus", - kalbėjo V.Landsbergis.

Anot europarlamentaro, Rusijos prezidento rinkimų kampanija buvo persmelkta karinga, militaristine retorika. Ar ši retorika turi rimtesnį pagrindą, gali kelti grėsmių atsispindės ir tolesnėje V.Putino politikoje gali paaiškėti stebint pirmuosius Rusijos prezidento žingsnius.

"Tai paaiškės labai greitai, tai liečia ne tik mus, tai liečia tiesiog pasaulį, Europą pirmiausia. Iš tikrųjų buvo kalbama labai karingai ir tai persidavė daliai ištikimų balsuotojų, jie irgi kalba apie pasiryžimą susikauti su priešais, o priešai yra visa aplinka ir priedo dar viduje. Ir su priešais bus kaunamasi iki mirties ir jie bus visi nugalėti. Čia yra ir V.Putino ir jo rėmėjų retorika. (...) Jei niekas nesikeis pasaulyje ir Rusijoje, tai jis (V.Putinas - BNS) gali būti iki gyvos galvos, tai čia jau jokio skirtumo. Klausimas dabar ne tai, ką darys V.Putinas, o kas darysis aplinkui. Ir iš tikrųjų dabar prasidės rinkimai. Pagal tai, kas buvo kalbama paskutinėje procedūros stadijoje, tai oponentai būtų galėję pasakyti labai paprastai, V.Putinas - tai karas. Einat balsuot, žmonės, žinokite už ką balsuojat. Ar taip ir įvyks - pamatysime. Gali būti karas vidinis prieš savo liaudį, prieš tą dalį, kuri nori permainos, gali būti nukreipimas nepasitenkinimo senais metodais į išorę. Galų gale yra susijusių dalykų - kokį žingsnį padarys dabar Rusija ir kokia bus V.Putino vizitinė kortelė leidžiant toliau skersti Sirijos civilius gyventojus ar ne. Čia yra darbotvarkė- šiandien, rytoj, poryt ir gali būti, kad tai bus pirmoji vizitinė kortelė", - svarstė V.Landsbergis.

Sekmadienį vykusiuose rinkimuose V.Putinas surinko beveik 64 proc. balsų, rodo paskelbti duomenys.