Vis dėlto jis pastebi, kad rusai po ilgos pertraukos nori, kad jų balsai kažką reikštų, tad V. Putino pergalė esą gali būti ne tokia triuškinanti, kokios norėtų pats rinkimų favoritas.

E. Vareikis, stebintis rinkimus maždaug 200 km nuo Maskvos esančioje Riazanės srityje, DELFI teigė, jog rinkėjų aktyvumas jau per pirmąjį pusdienį buvo gana aukštas – esą jau yra apygardų, kuriose iki 12 val. balsavo daugiau kaip 50 proc. registruotų rinkėjų.

„Kol kas rinkėjų nuotaikos, sakyčiau, santykinai neblogos. Rinkėjų ateina nemažai. Jau radome vieną rinkiminę apylinkę Riazanės srityje, kur iki 12 val. dienos buvo nubalsavę daugiau nei 50 proc. rinkėjų. Iki pietų rinkimai vyko labai ramiai“, - kalbėjo parlamentaras.

Rimtesnių pažeidimų rinkimų procedūrose E. Vareikis teigė kol kas nepastebėjęs. „Video kameros veikia, balsadėžės gražesnės ir skaidresnės. (...) Pažeidimų labai rimtų, kad glėbeliais sumėtytų biuletenius, kol kas nebuvo. Tik vienoje apylinkėje buvo santykinai daug žmonių, atėjusių balsuoti ne savo apylinkėje su specialiais pažymėjimais. Techninė rinkimų pusė yra santykinai gerai. O kaip bus skaičiuojami rezultatai – pamatysim vakare

Pasak jo, tikėtis sensacijos – V. Putino pralaimėjimo ar bent jau antrojo rinkimų turo – būtų naivu. Tačiau rinkėjai Rusijoje esą kur kas drąsesni nei per ankstesnius prezidento rinkimus.

„Žmonės žino, kas laimės. Bet, skirtingai nuo anksčiau vykusių rinkimų, matosi, kad žmonėms svarbu, kad rinkimai vyktų skaidriau. Anksčiau būdavo tokios nuotaikos – atėjom, subalsavom, nuo to niekas nesikeis, mūsų balsai niekam neįdomūs, nesvarbūs. O dabar svarbūs. Suprantate, jeigu tas kandidatas laimės su 80 proc. balsų – bus vienaip. O jeigu su 51 proc. – bus kitaip. Atsakingumo atsiranda daugiau“, - rinkimų įspūdžiais dalijosi E. Vareikis.

Seimo nario prognozėmis, už komunistų lyderį Genadijų Ziuganovą gali balsuoti apie 20 proc. rinkėjų – vien „žinodami, kad jis nelaimės rinkimų“. Radikaliais pasisakymais garsėjantis Vladimiras Žirinovskis esą gali sulaukti maždaug dešimtadalio rinkėjų palaikymo. Sunkiausiai prognozuojamas kandidatas, E. Vareikio nuomone, yra oligarchas Michailas Prochorovas.

„Bet iš to, ką žmonės sumeta į tas skaidrias balsadėžes ir kas matosi pro šoną žiūrint, panašu, kad sensacijų nebus“, - reziumavo E. Vareikis.