Vilniaus apygardos teismo teisėjo Vladislovo Lenčiko paskelbta nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Pasak teismo, nors Generalinė prokuratūra nebuvo pradėjusi ikiteisminio tyrimo, tačiau esą realiai jį atliko.

„Be tyrimo atlikimo prokurorui nebuvo aišku, ar buvo padarytos nusikalstamos veikos, todėl jis privalėjo pradėti ikiteisminį tyrimą“, - teismas pažymėjo, kad prokurorai privalo pradėti tyrimą gavę informaciją apie galimai padarytą nusikalstamą veiką.

Teismo nutartimi patenkinti Kalvarijos kriminalistai žurnalistams sakė, kad pradėjus ikiteisminį tyrimą žada perduoti naujos informacijos, kuri kol kas yra įslaptinta.

Pradėti ikiteisminį tyrimą prokurorams gegužės 25-ąją buvo nurodęs Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas.

Prokurorai su tuo nesutiko ir aukštesnės instancijos teismo prašė panaikinti ikiteisminio tyrimo teisėjos nutartį – esą buvęs laikinasis generalinis prokuroras pagrįstai nusprendė, kad keturi pareigūnai, dėl kurių Kalvarijos kriminalistai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, nepadarė jokio nusikaltimo.

Kalvarijos kriminalistai prašė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Marijampolės policijos viršininko Kęstučio Kalinausko, jo pavaduotojo Edvardo Bukontos, dabar jau buvusio Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro Kęstučio Betingio, policijos generalinio komisaro pavaduotojo Visvaldo Račkausko galimų nusikalstamų veikų.

Generalinei prokuratūrai atstovaujantis prokuroras Gintaras Jasaitis yra sakęs, kad ikiteisminis tyrimas dėl keturių pareigūnų nebuvo pradėtas, nes patikrinimo metu nebuvo nustatyti nusikalstamos veikos požymiai. Pasak prokuroro, nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą priėmęs laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas nusprendė pranešti policijos generaliniam komisarui apie galimus pareigūnų drausmės ar etikos pažeidimus.

„Iš tikrųjų Lietuvoje neveikia vien tik Baudžiamasis ir Baudžiamojo proceso kodeksai – Lietuvoje yra ir kiti įstatymai, pagal kuriuos galima rinkti informaciją apie tam tikrus įvykius, – žurnalistams aiškino G. Jasaitis, kodėl informacija dėl kriminalistų patikimumo buvo tikrinama nepradėjus ikiteisminio tyrimo. – Jeigu abejojama, ar tokiame įvykyje yra nusikalstamos veikos požymių, informaciją galima rinkti ir pagal Policijos veiklos įstatymą bei kitus teisės aktus“.

„Nereikėtų bijoti pradėti ikiteisminį tyrimą, nes pareigūnai slaptą operatyvinę informaciją gali išslaptinti tik ikiteisminio tyrimo metu“, – policininkams atstovaujantis advokatas Kęstutis Čilinskas sakė, kad aukštų pareigūnų nekaltumo negalima patvirtinti nepradėjus tyrimo.

DELFI primena, kad Kalvarijos policijos komisariato pareigūnai prokurorams buvo apskundę E. Bukotą, kurio veiksmuose įžvelgė vagystės, piktnaudžiavimo ir trukdymo ikiteisminio tyrimo pareigūno veiklai požymių, ir K. Kalinauską, kurį kaltino tarnybos pareigų neatlikimu.

Kalvarijos pareigūnai tvirtino, kad nusikalstama veika įtariamus asmenis dangstė ir galbūt su jais bendrai veikė E. Bukota. Jiems pradėjus tirti šias istorijas, bylos išsireikalavo Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras K. Betingis. Jį ir policijos generalinio komisaro pavaduotoją V. Račkauską policininkai įtarė dangstant Marijampolės apskrities VPK vadovus.