Tą patį tvirtino ir A. Valantinas, penktadienį priėmęs prie Generalinės prokuratūros piketavusius piliečius.

Argumentus dėl atsistatydinimo A. Valantinas ketina pateikti kitą savaitę. Generalinis prokuroras sakė visus sprendimus priimantis pakankamai pagalvojęs ir jie negimsta per vieną dieną. „Jūs puikiai žinote, kad esu atėjęs iš teismo ir dar nepraėjęs laikas, kada nereikia laikyti teisėjo egzamino. Manau, turėsiu galimybę dirbti teisininko darbą“, - teigė A. Valantinas.

Klausiamas, kaip vertina prokuratūros sistemos darbą, A. Valantinas teigė matantis padarytą žingsnį į priekį. Kartu jis pabrėžė, kad siekiant nepažeisti visų procese dalyvaujančių žmonių teisių, negalima piršti savo nuomonės – nuomonė turi būti patikrinta nustatytomis procedūromis. Tačiau taip procesas pasidaro ilgesnis, „kas mūsų visuomenėje visiškai nepriimtina“.

„Aš noriu pasakyti, kad greitas teisingumas yra ne visiškai geras teisingumas. Čia kaip greitas maistas“, - kalbėjo A. Valantinas.

Pastaruoju metu A.Valantinas labiausiai kritikuotas dėl vadinamosios Kauno pedofilijos bylos tyrimo.

Penktadienį Generalinė prokuratūra vėl sulaukė protestuotojų. Akciją dėl nepatenkinamo prokuratūros darbo ir delsimo reformuoti teisėsaugos sistemą pagal Konstitucijos ir naujo Baudžiamojo proceso kodekso bei demokratinės teisės reikalavimus rengė nepolitinė piliečių asociacija Jungtinis demokratinis judėjimas (JDJ), vadovaujamas Kęstučio Čilinsko. Saujelė protestuotojų pakviesti susitikti su A. Valantinu.

Kaip informuoja BNS, prezidentė Dalia Grybauskaitė žurnalistams penktadienį pranešė, kad ji jau pasirašė dekretą dėl A.Valantino atsistatydinimo pareiškimo teikimo Seimui.

Vienas nekomentuoja, kitas svarstytų

Generalinio prokuroro pavaduotojas G. Jasaitis atsisakė komentuoti kalbas apie galimą atsistatydinimą ar atleidimą iš tarnybos.

Kitas A. Valantino pavaduotojas V. Barkauskas DELFI sakė svarstysiantis atsistatydinimo galimybę.

Tuo metu prezidentė D.Grybauskaitė žurnalistams pranešė, kad neketina pratęsti ir A.Valantino pavaduotojų kadencijų, kurios baigiasi šį pavasarį.

Beje, abiejų generalinio prokuroro pavaduotojų septynerių metų kadencija baigiasi gegužės 1-ąją.

I.Degutienė: dėsningas ir teisingas sprendimas

Irena Degutienė
Seimo pirmininkė Irena Degutienė "dėsningu ir teisingu" vadina Algimanto Valantino sprendimą atsistatydinti iš generalinio prokuroro pareigų.

I.Degutienės teigimu, A.Valantino atleidimo klausimas gali būti svarstomas jau vasario 11 dieną per neeilinę Seimo sesiją.

Parlamento vadovė penktadienį mananti, kad sprendimas atsistatydinti yra "geras", kadangi "taip tęstis toliau nebegali".

"Pirmiausia gerbiu jo apsisprendimą, ir turbūt jis tik pats gali pasakyti, kodėl jis šiandien tai padarė. Bet aš, žiūrėdama iš visų įvykių paskutines savaites, ir visuomenės reakcijos, tai turbūt yra geras apsisprendimas, nes taip toliau tęstis nebegali", - penktadienį žurnalistams sakė I.Degutienė.

Anot jos, Seimas šiuo klausimu jau yra pasisakęs. Seimas sausio 21-ąją paskelbė, kad tiriant vadinamąją pedofilijos bylą A.Valantinas nesugebėjo tinkamai organizuoti jo vadovaujamų institucijų darbo bei netinkamai vykdė teisės aktuose jam numatytas pareigas. Parlamento nutarime teigiama, kad savo darbo neatliko ir jo pavaldiniai, tyrę ir kontroliavę vadinamąją Kauno pedofilijos bylą.

"Seimas baigiantis rudens sesijai paskutiniame posėdyje aiškų savo sprendimą priėmė būtent šios bylos tyrimo metu ir buvo įvertintas ne tik prokuroro, bet ir visos prokuratūros darbas. Visa tai sudėjus į vieną visumą, šiandien buvo dėsningas ir teisingas apsisprendimas", - kalbėjo I.Degutienė.

Seimo vadovės teigimu, šiuo metu renkami parašai tam, kad A.Valantino atleidimo klausimas būtų svarstomas kuo greičiau - vasario 11-ąją planuojamos neeilinės parlamento sesijos metu.

"Aš pasirašiau potvarkį būtent vasario 3 dieną jau suformuotą (neeilinės sesijos - BNS) darbotvarkę. Kiek žinau, iniciatoriai toliau šiandieną renka parašus tų pačių Seimo narių, prašydami papildyti darbotvarkę, Jei tie parašai bus surinkti, parašysiu dar vieną potvarkį papildant darbotvarkę šiuo klausimu - generalinio prokuroro atleidimo. Jei nebus surinkti (parašai - BNS), reiškia, į šią darbotvarkę neeilinės sesijos vasario 11-osios dienos tas klausimas nebus įtrauktas", - kalbėjo ji.

I.Degutienė taip pat dėsningu pavadino prezidentės D.Grybauskaitės pasisakymą, kad ji neketina pratęsti ir A.Valantino pavaduotojų kadencijų, kurios baigiasi šį pavasarį.

"Dėsningas apsisprendimas, tuo labiau, kad tai tikrai yra sąšauka su tuo Seimo nutarimu, kuriuo ir įvertinta buvo ne vieno žmogaus, bet ir visos prokuratūros veikla - visos vadovybės", - sakė Seimo pirmininkė.

S.Šedbaras: atsistatydinimas naudingas ir A.Valantinui, ir prokuratūros sistemai

Stasys Šedbaras
A.Valantino pasitraukimas iš generalinio prokuroro posto naudingas ir prokuratūros sistemai, ir pačiam A.Valantinui, sako Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Stasys Šedbaras.

"Teisingas žingsnis, turint galvoje Seimo priimtą nutarimą, kuriame išsakytas neigiamas požiūris į prokuroro veiklą, ir visuomenės išsakomą požiūrį. Vargu, ar esant tokiai situacijai, Algimantui Valantinui pavyktų grąžinti prokuratūrą į tą pačią poziciją", - penktadienį BNS sakė S.Šedbaras, komentuodamas generalinio prokuroro sprendimą trauktis iš pareigų.

Politiko teigimu, atsistatydinimas naudingas ir pačiam A.Valantinui. "Jis turi daug žinių, praktikos, ir jam pačiam bus geriau, jei kuo anksčiau galės tuo pasinaudoti", - kalbėjo parlamentaras.

Paklaustas apie galimas generalinio prokuroro atsistatydinimo priežastis, TTK vadovas neatmetė galimybės, kad jos susijusios su sausio 27-ąją įvykusiu jo, jo pavaduotojų ir prezidentės Da. Grybauskaitės pokalbiu.

S.Šedbaras teigė, kad dabar yra patogus momentas pakeisti visą Generalinės prokuratūros vadovybę, mat generalinio prokuroro pavaduotojų kadencija baigiasi gegužę.

"Generalinis prokuroras turėtų galimybę pasirinkti savo pavaduotojus. Dirbant be komandos sunku tikėtis sėkmės", - sakė TTK pirmininkas.

V.Mazuronis regi pavojų, kad prokuratūra bus užvaldyta

Valentinas Mazuronis
Opozicijos lyderis "tvarkietis" Valentinas Mazuronis santūriau vertino A.Valantino apsisprendimą. Jis teigė, kad jam neaiškios generalinio prokuroro atsistatydinimo priežastys.

V.Mazuronis sakė, kad jam susidaręs įspūdis, jog po praėjusią savaitę įvykusio prezidentės ir Generalinės prokuratūros vadovybės susitikimo pareigūnams buvo iškelti uždaviniai "daryti pertvarką ir jie išėjo su ryžtu tai padaryti". "Kas nutiko per tas kelias dienas?" - spėliojo Seimo narys.

Jis taip pat svarstė, kad šį atsistatydinimą vertinant dar reikėtų žinoti, kas bus siūlomas vadovauti Generalinei prokuratūrai. "Ar nebus noro didinti ten (prokuratūroje - BNS) politinės įtakos, gal net užvaldyti", - kalbėjo opozicijos lyderis.

Praėjusią savaitę leido dirbti

Praėjusią savaitę maždaug tris valandas su A. Valantinu kalbėjusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sutiko, kad jis gali dirbti toliau. Postus tuomet išsaugojo ir jo pavaduotojai.

„Šiuo metu Generalinė prokuratūra daro žingsnius, kurie leidžia jos veiklą vertinti teigiamai“, - tuomet žurnalistams teigė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys. Kaip tik tada A. Valantinas pranešė, kad vadinamoji Kauno pedofilijos byla netrukus turėtų būti perduota teismui.

Tiesa, joje liko vienas įtariamasis – Andrius Ūsas, kuriam pareikšti įtarimai tik dėl mažametės tvirkinimo, o ne prievartavimo.

Tiesa, perduodamas šalies vadovės žodžius L. Balsys įspėjo, kad pareigūnai neturėtų jaustis saugūs: „Aišku, neatmetama galimybė, kad vėliau bus imamasi kitų raginimų, jei paaiškės, kad šie veiksmai nedavė rezultatatų ar buvo neefektyvūs“, - sakė jis.

„Problemų yra susikaupusi ne viena, tos problemos yra sisteminės. Mes bandėme šiandien išsiaiškinti ir, manau, išsiaiškinome, kad negali būti teisinėje valstybėje taip, kad duriama į kažką pirštu ir galvojama, kad taip galima išspręsti visas teisėsaugos problemas“, - žurnalistams sakė A. Valantinas.

Pernai Seimas patvirtino Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadas dėl Kauno pedofilijos bylos tyrimo. Jose teigiama, kad pareigūnai galėjo užkirsti kelią kauniečio teisėjo Jono Furmanavičiaus ir galimai tvirkintos mergaitės tetos žūčiai, jei būtų laiku sureagavę į šios moters ir jos sesers – mažylės mamos skundus. Byla esą buvo tiriama neoperatyviai ir nekompetentingai, o tai padarė žalos tyrimui bei gali turėti reikšmės galutiniams sprendimams. Tiesa, asmeninės A. Valantino atsakomybės nepareikalauta.

Generalinį prokurorą septyneriems metams skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

A.Valantinas generaliniu prokuroru buvo paskirtas 2005 m.