Šalies vadovė, iškamantinėjusi pareigūnus, sutiko, kad jie gali dirbti toliau. „Šiuo metu Generalinė prokuratūra daro žingsnius, kurie leidžia jos veiklą vertinti teigiamai“, - žurnalistams teigė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Baigti tyrimą minėtoje byloje prokurorai žadėjo iki sausį. „Prokuratūros vadovai informavo valstybės vadovę, kad pedofilijos byla yra parengta ir keliaus į teismą. Ji nėra nutraukiama. Tai iš esmės yra tas rezultatas, kurio prezidentė tikėjosi. Faktas, kad ji vis tik atsidurs teisme, teikia vilčių, jog šita tragiška Kauno istorija galbūt sulauks atomazgos“, - pažymėjo atstovas spaudai.

Anot generalinio prokuroro, byla teismui turėtų būti perduota artimiausiu metu. Jo žodžiais, turima pakankamai duomenų, kurie, pareigūnų manymu, leistų įrodyti įtariamojo kaltę. Paklaustas, ar pernai nušautas teisėjas Jonas Furmanavičius, jei būtų gyvas, byloje taip pat būtų įtariamasis, A. Valantinas pasiūlė: „Atsakykite į klausimą: kas būtų, jeigu būtų.“

Seimas praėjusią savaitę patvirtino Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadas dėl kauniečio Drąsiaus Kedžio skundų tyrimo, kuriose teigiama, kad generalinis prokuroras nesugebėjo tinkamai organizuoti savo vadovaujamų institucijų darbo, netinkamai vykdė teisės aktuose jam numatytas pareigas. Darbo esą neatliko ir jo pavaldiniai, tyrę ir kontroliavę pedofilijos bylą.

Anot parlamento, ji buvo tiriama aplaidžiai, neoperatyviai, nekvalifikuotai, o dėl pareigūnų neveikimo neužkirstas kelias dviejų žmonių nužudymui.

Pernai spalio 5 d. Kaune buvo nušautas J. Furmanavičius ir mergaitės, esą tapusios pedofilų auka, mamos sesuo. Juos ir dar tris asmenis, įskaitant buvusią draugę, D. Kedys kaltino tvirkinus jo mažametę dukterį bei jos pusseserę arba sąvadavimu. Vyras dėl tvirkinimo į pareigūnus vyras kreipėsi dar užpernai lapkritį. Vyras įtariamas minėtais nužudymais, šiuo metu yra ieškomas.

Prokuratūros vadovai dar negali būti ramūs

Anot L. Balsio, susitikimas su pareigūnais buvo planinis, surengtas norint aptarti vadinamąją Kauno pedofilijos ir kai kurias kitas bylas, Generalinės prokuratūros veiklą, būtinybę vykdyti reformas šioje sistemoje. Generalinio prokuroro pavaduotojai esą buvo iškviesti, nes abu yra savarankiški prokuratūros vadovai, turintys didelę atsakomybę.

Prezidentė per susitikimą esą pabrėžė, kad problemos, kamuojančios prokuratūros sistemą, niekur nedingsta, todėl reikia vykdyti reformas, o atsakomybė dėl to tenka ir generaliniam prokurorui, ir jo pavaduotojams. „Tokie dalykai, kaip bylų vilkinimas, ikiteisminio tyrimo ir korupcijos problemos, kartais galbūt ir žmogaus teisių pažeidimai turi būti išgyvendinti rengiant plačią, kardinalią, esminę reformą“, - D. Grybauskaitės žodžius citavo jos atstovas spaudai.

Tai esą yra ne vien prokuratūros, bet visų institucijų, susijusių su teisėsauga, „problema ir atsakomybė padaryti taip, kad žmonės pasitikėtų teisėsaugos sistema, prokurorais ir teismais“.

Pareigūnai informavo D. Grybauskaitę, kad teismą turėtų pasiekti ir galimos korupcijos sveikatos apsaugos sistemoje byla.

„Rezultatuose, kurie šiai minutei pateikti – pedofilijos byla keliauja į teismą, kova su korupcija, – akivaizdžiai matomi teigiami poslinkiai. Prezidentė konstatuoja, kad šiandien yra patenkinta ta veikla, kurią mato. Aišku, neatmetama galimybė, kad vėliau bus imamasi kitų raginimų, jei paaiškės, kad šie veiksmai nedavė rezultatatų ar buvo neefektyvūs“, - sakė L. Balsys.

A. Valantinas: dūrus į kažką pirštu problemos neišsprendžiamos

„Problemų yra susikaupusi ne viena, tos problemos yra sisteminės. Mes bandėme šiandien išsiaiškinti ir, manau, išsiaiškinome, kad negali teisinėje valstybėje būti taip, kad duriama į kažką pirštu ir galvojama, kad taip galima išspręsti visas teisėsaugos problemas“, - žurnalistams sakė A. Valantinas.

Anot jo, buvo kalbama apie parengtas Baudžiamojo kodekso pataisas, kurias žadama pateikti Seimui, ikiteisminių tyrimų kontrolės tvarką, kuri esą leis sutrumpinti tyrimus, prokuratūros struktūrą (ketinama sumažinti teritorinių prokuratūrų skaičių), vyriausių prokurorų rotaciją, kurią esą leidžia ir dabar galiojantis Prokuratūros įstatymas.

„Mes nedirbame be priekaištų, problemų yra. Jų atskleidimas, išgryninimas, manau, tik ragina ir priverčia mus žengti į priekį. Būtent su ta mintimi ir gyvenu. Prokurorai šiais laikais yra užsigrūdinę, visokiomis situacijomis esame pasirengę dirbti ir tai demonstruojame“, - kalbėjo generalinis prokuroras.