Korupcijos skandalai verčia iš postų

Prieš keletą dienų Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai iš kabineto išsivedė Panevėžio miesto savivaldybės Statybos ir statinių priežiūros skyriaus vedėją Mykolą Buzį. Jo namuose ir darbo kabinete buvo atliktos kratos. Savivaldybės tarnautojas pusei metų nušalintas nuo tarnybos. M.Buziui pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo. Įtariama, kad jis, organizuojant viešuosius statybos ir remonto darbų pirkimus, buvo išskirtinai palankus vienai statybos bendrovei.

Kiek anksčiau STT Panevėžio valdybos pareigūnai krėtė Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vadovų kabinetus ir namus. Čia pareigūnus taip pat prikvietė įtarimai dėl galimai neskaidrių viešųjų pirkimų. Gydymo įstaigos direktorei Zitai Kapušinskienei pareikšti įtarimai dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo, o jos pavaduotojui Algirdui Griškai, atsakingam už viešuosius pirkimus, – dėl kyšininkavimo.

Įtarimai kyšininkavimu parklupdė ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotoją Algirdą Samą bei Logistikos skyriaus vedėją Joną Breskų. Jie įtariami piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi bei dokumentų klastojimu. Policijos pareigūnai belangės išvengė sumokėję po 10 tūkst. litų užstato ir raštu pasižadėję neišvykti.

Dvidešimčiai parų buvo suimtas ir statybų bendrovės „Lavija“, remontavusios policijos patalpas, direktorius Algimantas Katkus. Ši bendrovė remontavo ir Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centrui pavaldžią Juodupės ambulatoriją bei atliko darbus kai kuriose Panevėžio švietimo įstaigose.

Prisipažino ėmę tūkstantinius kyšius

Pasak Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyriaus prokuroro Rimanto Vagrio, įtariamieji pripažino savo kaltę. Aukštas policijos pareigūnas A.Samas prisipažino ėmęs iš statybų bendrovės 8 tūkst. litų kyšį, taip pat jam buvo suteikta paslaugų. Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktoriaus pavaduotojas A.Griška prisipažino paėmęs 10 tūkstančių litų kyšį.

„Jau vien rugsėjį nustatyti faktai rodo, kad vykdant viešuosius pirkimus klesti korupcija. Galima konstatuoti, kad viešųjų pirkimų konkursai organizuojami tik dėl akių, jie dažnai yra fiktyvūs, vyksta vadinamieji juodieji susitarimai – užkulisiniai sandoriai už atlygį tarp rangovų ir užsakovų“, – tvirtino Panevėžio apygardos vyriausiasis prokuroras Justinas Pupka.

Panevėžio apygardos vyriausiasis prokuroras susirūpinęs, kad šaliai sunkiu ekonominiu metu korupcija kelia grėsmę. „Pažeidžiami konkurencingumo principai, pralaimi kiti pretendentai – sąžiningi konkursų dalyviai, nes užsakymai atitenka nesąžiningam ir korumpuotam verslininkui. Taip neretai atsitinka todėl, kad nėra deramos valstybinių įstaigų atsakingų asmenų kontrolės“, – sakė J.Pupka.

Pralaimėjusieji skųstis bijo

Patys verslininkai pripažįsta, kad viešieji pirkimai valdininkams – aukso gysla. STT pareigūnai tvirtina, kad labiausiai korumpuotos dabar yra informacinių technologijų, energetikos, statybos sritys, kur nustatomos labai sudėtingos dalyvavimo konkurse sąlygos. Tačiau konkursų nelaimėję verslininkai nelinkę skųsti viešųjų pirkimų, nes baiminasi, kad kitąkart patys bus įskųsti. Gali būti, kad sunkmečiu, kai ritasi įmonių bankrotai, šios nerašytos taisyklės laužomos.

Prokurorai priekaištauja verslininkams, kad šie duoda kyšius. Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis yra sakęs, kad kol verslininkai nesusitars tarpusavyje ir neatsisakys įvairių paskatinimų bei papirkimų, tol tai nesibaigs. Tačiau jis pripažino, kad organizuojat viešuosius pirkimus labai svarbu žmogaus padorumas. Pareigūnai prevenciškai tikrinti, ar viešasis pirkimas tikrai yra skaidrus, negali. Be to, dažnai pirkimai parengiami taip, kad atitiktų įstatymų reikalavimus.

Verslininkai turėtų būti atsakingesni

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Rimgaudas Stanislovas Vaičiulis: „Už viešųjų pirkimų pažeidimus tarnyba šiemet jau nubaudė daugiau kaip 35 asmenis. Pernai nubaustųjų buvo mažiau. Jiems skirtos baudos siekia 500–2500 litų. Baudos dydis priklauso nuo to, ar atsakingas asmuo prisipažįsta ir padeda tyrimui, ar išsisukinėja. Esame nubaudę Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorių Stasį Karčinską. Baudžiame tada, kai, gavę ir patikrinę viešųjų pirkimų dokumentus, nustatome šiurkščias klaidas. Bauda skiriama tam, kas tvirtino dokumentus ir vykdė procedūras. Verslininkai, gavę viešųjų pirkimų sąlygas ir įtarę, kad konkursas gali būti neskaidrus, turėtų reikalauti pakeisti sąlygas.“

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją