Kaip pirmadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas", konkurso sąlygas svarsčiusi taryba reikalavo, kad valstybė pirktų vakciną nuo hepatito B be gyvsidabrio konservanto - tiomersalio. Tokią vakciną Lietuvoje yra įregistravusi farmacinė bendrovė "GlaxoSmithKline".

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų klinikos profesorius Vytautas Usonis įspėjo apie vakcinos su gyvsidabriu žalą vaikų sveikatai. Jis dienraščiui tvirtino, jog JAV uždrausta skiepyti naujagimius hepatito B vakcina, kurios sudėtyje yra gyvsidabrio konservantų.

Lietuvoje naujagimiai nuo hepatito B pradėti skiepyti 1998 metais farmacinės bendrovės "GlaxoSmithKline" vakcina, kuri taip pat turėjo tiomersalio. Tuomet apie jos galimą žalingą poveikį neužsiminė nė vienas specialistas.

Diskusijos apie tiomersalio žalingą poveikį Lietuvoje prasidėjo po to, kai ta pati farmacinė bendrovė 2001 metais užregistravo naujos sudėties vakciną nuo hepatito B.

"Joje yra gerokai mažiau tiomersalio, tačiau bendrovei nepavyko pagaminti vakcinos visai be šio konservanto", - rašo "Lietuvos rytas". Lietuvoje šia vakcina naujagimiai pradėti skiepyti pernai.

Gyvsidabrio organinis junginys - tiomersalis pasižymi antimikrobiniu poveikiu ir jau 60 metų šis konservantas naudojamas vakcinų gamybai.

Pasaulyje susirūpinimas dėl tiomersalio žalingo poveikio sveikatai kilo prieš penkerius metus. Įtariama, kad gyvsidabrio junginys esantis vakcinoje gali pažeisti neišnešiotų ir mažo svorio naujagimių smegenis ir sukelti psichikos ligą, vadinamą autizmu.

Tuo tarpu vakcinos su gyvsidabriu žalingu poveikiu vaikų sveikatai suabejojo du Lietuvos profesoriai. Savo išvadas Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai pateikė VU Infekcinių ligų ir mikrobiologijos klinikos vadovas Arvydas Ambrozaitis bei Kauno medicinos universiteto Infekcinių klinikų vadovas Alvydas Laiškonis.

Šie specialistai dienraščiui tvirtino, jog tokių vakcinų toksiškumas nėra įrodytas.