Protesto metu vietiniai gyventojai iškvietė Elektrėnų savivaldybės atstovus ir sąvartyno vadovus. „Jeigu mes mašinas praleisime, kitą dieną pradės vežti šiukšles ir iš Vilniaus“, - DELFI sakė Kazokiškių bendruomenės pirmininkė Virginija Stačiokienė

Pirmadienį Kazokiškių ir Aliesninkų kaimų gyventojai išplatino reikalavimą, kuriame prašo nutraukti atliekų vežimą į sąvartyną bei neeksploatuoti sąvartyno, kol nebus įrengti apvažiavimo keliai ir priimti gyventojus tenkinantys sprendimai dėl gyventojų iškėlimo ir turto kompensavimo.

V. Stačiokienė sakė valdininkams priminusi sąvartyno techniniame plane esą įtvirtintą reikalavimą pradėti statyti sąvartyną tik nutiesus privažiavimo kelią. „Kazokiškės atskirtos nuo pasaulio – turime važiuoti pro sąvartyną, pro vienus vartus įvažiuoti, pro kitus išvažiuoti, trukdytis su šiukšlių vežėjais sąvartyno kelyje“, - kalbėjo bendruomenės vadė.

Ji priminė, kad sąvartyną nuo artimiausių sodybų teskiria 500 metrų apsauginė zona, tuo tarpu gerokai mažiau gyventojų aptarnaujantį Panevėžio rajono sąvartyną nuo artimiausių gyventojų skiria 3 kilometrų atstumas. „Vyksta pasityčiojimas. Čia aptarnaus beveik milijoną, o ten tik 300 tūkstančių žmonių“, - aiškino V. Stačiokienė. „Tai jiems apsimokėjo finansiškai, o žmogus nulio vietoje“, - tęsė pašnekovė.

Ji taip pat piktinasi valdininkų pareiškimais, kad vietiniai gyventojai atsisakė kompensacijų. „Ką reiškia atsisakėme? Mes sakėme, kad nenorime sąvartyno, nenorime ir kompensacijų. Kodėl atjungė žodį „nenorime sąvartyno“, o paliko „nenorime kompensacijų?“, - kalbėjo pašnekovė.

Pasak jos, žmonės nenori gyventi prie sąvartyno, tad reikalauja kompensacijų arba namų išpirkimo.

Akcija – necivilizuota

„Reikės vežti. Nesinori nieko gąsdinti ir sakyti. Aišku, problemų su keliu yra, tačiau šiandien išsiųsti privažiavimo kelio projektavimo darbų konkurso dokumentai, Vyriausybė yra patvirtinusi principinę nuostatą dėl kelio tiesimo finansavimo kitąmet. Paprasčiausiai reikia šiek tiek kantrybės“, - kalbėjo Vilniaus regioninio atliekų tvarkymo centro direktoriaus pavaduotojas plėtrai Jurijus Valiūnas

Pasak jo, kazokiškiečių akcijos – necivilizuotos, nes šiukšlių vežimui yra gauti visi leidimai. Tai, anot jo, pripažinęs ir teismas. „Mano nuomone, čia daugiau emocijos – reikia tartis, mes visą laiką kalbame apie kompensacines priemones, tiek jie tegul mus išgirsta ir pradėsime tartis“, - sakė J. Valiūnas.

„Poreikis vežti atliekas labai rimtas. Vilniuje dažnai susiduriame su problemomis, kad blogai veža atliekas. Bet dar veža. O jūs įsivaizduokite, kas būtų, jeigu savaitę visame Vilniuje atliekų nevežtų“, - nuogąstavo pašnekovas.

Jis priminė, kad buvo svarstoma daug vietų sąvartynui, o jeigu pasirinktos Kazokiškės, reiškia, kitos vietos buvo prastesnės. J. Valiūnas atkreipė dėmesį, kad šiuo metu kazokiškiečiai blokuoja krašto kelią, kuriuo galima važiuoti visiems. Jis nusistebėjo, kodėl žmonės nesiima akcijos „nepraleiskime miškovežių“, kurie esą pavojingesni ir važiuoja tuo pačiu keliu.

„Tai yra kova prieš sąvartyną. Jie kovoja teismuose ir gatvėse. Aš manau, kad reikia tartis, o jei nepavyksta susitarti, civilizuotame pasaulyje einama į teismą“, - reziumavo J. Valiūnas.

Kalbėsis su žmonėmis

Elektrėnų savivaldybės meras Andrius Vyšniauskas sakė, kad bus kalbamasi su žmonėmis ir aiškinama situacija, sprendžiami iškilę sunkumai. „Kiek žinau, gyventojai kalbėjo, kas savo savivaldybės mašinas praleis“, - DELFI sakė A. Vyšniauskas. Jis teigė, kad kelio nenutiesimo problemą supranta visi, ir kelio klausimai pajudėję. Meras svarstė, kad dar ribotą laiką šiukšles dar gali priimti Kariotiškių sąvartynas.

Išplatintame reikalavime vietiniai gyventoji protestuoja prieš „sutryptas teises gyventi, mokytis ir dirbti švarioje ir saugioje aplinkoje“. Proteste jie skundžiasi nuvertėjusiu turtu ir namais, daržus bei šulinius puolančiomis tarakonų virtinėmis.

Kreipimesi piktinamasi Vyriausybės vadovo Gedimino Kirkilo veikla, kuris esą tęsia savo pirmtako A. Brazausko politiką. Reikalavimas adresuotas prezidentui, premjerui, Seimo pirmininkui, Vilniaus ir Elektrėnų merams, aplinkos ministrui, Vilniaus apskrities viršininkui, Vilniaus apskrities viršininko administracijai, Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai.

Atidarius Kazokiškių sąvartyną, per dieną čia turėtų būti atvežama 150-180 šiukšliavežių.