Pagal fiziologinį žmogaus amžių galima nustatyti, kiek žmogaus kūnui metų. Tai nesunkiai nustatoma pagal jo sveikatos būklę.

Vienas pagrindinių fiziologinio amžiaus išdavikų yra mūsų skeletas. Taip, tai kaulai, sąnariai, stuburas ir taip toliau. Kaulų būklė gali daug pasakyti apie jūsų sveikatą ir tai, kaip greitai kūnas pasens. Tikrajam kaulų amžiui įtaką daro gyvenimo būdas ir bendra sveikata. Todėl svarbu, ką valgote ir geriate, jūsų hormonų pokyčiai, fizinės traumos, fizinis krūvis ir darbinė padėtis.

Taigi, ar žinote, kiek metų jūsų kūnui iš tikrųjų?

Tam, kad tai išsiaiškintumėte, paruošėme trumpą testą, kuris padės išsiaiškinti jūsų kaulų sveikatos būklę ir galimas grėsmes senatvėje.

Už kiekvieną atsakymą skirkite: jeigu „TAIP“ - balų skaičių nurodytą prie klausimo, jei atsakėte „NE“ - 0 taškų.

1. Ar vaikystėje/paauglystėje jūs turėjote antsvorio? (+2)

2. Jūsų šeimoje yra artimųjų, kuriuos kamuoja sąnarių ligos (klubai/ keliai)? (+2)

3. Jūs bent kartą per savaitę naktį prabundate lyg sustingusiu kūnu? (+2)

4. Jūsų darbas sėdimas? (+1)

5. Jūs rūkote? (+3)

6. Jūs geriate putojančius/saldžius gėrimus kelis kartus savaitę? (+2)

7. Jūs mankštinatės daugiau negu du kartus per savaitę? (-2)

8. Jūs išgeriate daugiau nei du puodelius kavos kiekvieną dieną? (+1)

9. Jūs valgote mažiausiai 3 porcijas daržovių arba vaisių kiekvieną dieną? (-2)

10. Jūsų menstruacijos nereguliarios? (+2)

Suskaičiuokite taškus ir pažvelkite į rezultatus.

0-5 taškai - menka galimybė, jog turėsite problemų dėl sąnarių ar kaulų ligų;
6-10 taškai - nemaža tikimybė, jog turėsite sveikatos sutrikimų, susijusių su kaulų ligomis;
11 ir daugiau taškų - didelė rizika susirgti įvairiomis stuburo ar sąnarių ligomis.

Jeigu testo rezultatai jūsų nenudžiugino, nenusiminkite. Turime kelis patarimus, kaip išvengti visų ligų, susijusių su kaulų trapumu, sąnarių ligomis ir stuburo išvaržomis.

1. Įšbraukite iš savo mitybos kofeiną (ir cigaretes), cukrų, raudoną mėsą, gazuotus gėrimus ir alkoholį - visi šie maisto produktai ir gėrimai silpnina kaulus. Stenkitės valgyti daugiau tamsių lapinių daržovių, pupelių, žirnių, grūdų ir jūros gėrybių.

2. Kūno svorį reguliuokite kasdien atliekama mankšta. Per didelis svoris labai silpnina kaulus, todėl svarbu reguliariai sportuoti. Greitas ėjimas pėsčiomis, žygiai, tenisas, svorių kilnojimas, pilatesas, kovos menai, šokiai - išsirinkite jums maloniausią veiklą.

3. Pagerinkite savo laikyseną. Gera laikysena yra būtina gerai kaulų būklei, todėl pamankštinkite nugarą ir neleiskite sau užsiauginti kupros. Štai vienas paprastas pratimas - atsigulkite ant nugaros ir ištieskite rankas. Tuo pačiu kelkite ir ištiestas rankas, ir kojas. Pakartokite 7-10 kartų. Taip ne tik ištiesinsite nugarą, bet ir sustiprinsite jos raumenis.