DAUG SKAITO

91-erių fantastiškai atrodanti islandė Erla tikino ir pati netikinti, kad jai jau yra tiek metų. Senolė sakė, kad stengiasi daug skaityti, nes tai lavina atmintį, padeda atitolinti alzhaimerį. Kuo labiau lavina savo smegenų raumenis, tuo jie ilgiau nesensta.

„Valgau daug žuvies. Mėgstamiausia - menkė. 85 metus plaukioju. Tai man padeda išvengti daug senatvės ligų“, - savo ilgo gyvenimo paslaptimi dalinosi islandė.
Erla

ŽAIDŽIA KORTOMIS

112 metų brazilė pasakojo mėgstanti žaisti kortomis, spręsti kryžiažodžius. Tai padeda mankštinti protą.

O štai Elizabeth Sullivan iš Teksaso jau 40 metų vietoje kavos geria energetinį limonadą. 104 metų senolė tikino, kad gydytojai kategoriškai uždraudė jai vartoti tokius nesveikus gėrimus.

„Visi gydytojai, kurie mane pamatė, uždraudžia gerti šį gėrimą, nes jis neva mane nužudys. Tačiau jie jau mirę, o aš dar ne. Vadinasi, kažkuris iš mūsų buvo neteisus“, - ironizavo brandaus amžiaus moteris.

104 metų Elizabeth džiaugėsi galėdama oriai senti savo namuose, skaityti knygas, žiūrėti televizorių ir susitikti su draugais.
Elizabeth Sullivan

Pasaulio rekordininkė - ilgiausiai gyvenusi moteris buvo Jeanne Louise Calment. Ji gimė likus metams iki Alexander Graham Bellas išrado telefoną.

122-iejų prancūzė garsėjo ne tik dėl savo ilgaamžiškumo. Aplinkinius ji stebino dėl savo užsispyrimo ir nenoro atsikratyti žalingų įpročių.

Kas savaitę ji suvalgydavo po kilogramą šokolado, gerdavo portveiną, rūkė nuo 21-erių. Iki 100-ojo gimtadieni senolė važinėjo dviračiu. Savarankiškai gyveno iki 110-ojo gimtadienio. Vėliau, kai namuose kilo nedidelis gaisras, jos artimieji nusprendė nebeleisti jai gyventi vienai.

116-kos ji metė rūkyti. Tačiau tik dėl to, kad ji prastai matė ir nenorėjo kitų prašinėti jai pridegti.

Jeanne pažinojo dar mažą Vincent van Goghą, kurį ji vadino nemandagiu niekšeliu. Dėl to, kad būsimas genijus buvo labai nemandagus, moteris atsisakė parduoti jam pieštukų.

Kol buvo jauna, prancūzė mėgo vaikščioti į operą, skaityti knygas, skambinti pianinu. Tačiau ypatingai savo sveikata nesirūpino.

Jeanne Louise Calment

Kitos šimtametės ilgaamžiškumo istorija išties intriguojanti. 108 metų Clara iš Glazgo prieš daugelį metų pasišventė celibatui. Ji tikino tiesiog neturėjusi laiko intymumui ir buvo per daug susikoncentravusi į savo karjerą.

Buvusi sekretorė prisipažino, kad ji savo laiką mieliau skirdavo skaitymui, sodo priežiūrai, maisto gamybai ir muzikos klausymui.