Pirmiausia, jei bijote erkių, tuomet tikrai neverta mėgautis miško malonumais. Jei visgi rizikuosite, būtina žinoti, kaip elgtis tuo atveju, jei įsisiurbtų erkė. Nepanikuokite ir netraukite jos su pirštais, šio gyvio ištraukimui būtina bent minimaliai pasiruošti. 

Jokiu būdu nepilkite ant erkės aliejaus. Dauguma žmonių galvoja, kad klampus skystis užtroškins parazitą, šis neturės, kuo kvėpuoti, ir išlįs į lauką. Dar manoma, kad taip supilama slidi trasa palankiam erkės slydimui iš jūsų odos, tačiau taip nenutinka. Ir tikrai ji neprisisiurbia aliejaus. Žodžiu, aliejus, sviestas ar kiti riebalai tikrai netinka.

Ką jai daryti? Atlikite savotišką masažą. Jums teks daryti erkei ne pilvo, o nugaros masažą. Uždėkite smilių (rankas būtinai prieš tai dezinfekuokite) įsisiurbusiai erkei ant kūnelio ir sukite ratukus PRIEŠ LAIKRODŽIO RODYKLĘ. Nusiteikite ilgam procesui  gali tekti masažuoti iki 715 minučių. Stebuklas: ji pati ima ir išropoja! 

Procedūros esmė ta, kad kai darote sūkurinį masažą, erkei atrodo, kad tuoj nusisuks sprandą. Bijodama netekti galvos, ji pati išlenda.

Jei šis būdas jums atrodo labai sudėtingas, išbandykite paprastesnį, kurio griebiasi daugelis, radę ant savo kūno erkę. Raskite labai nedidelį bei neaštrų pincetą, suimkite už erkės galvos ir staigiu sukamuoju judesiu ištraukti. Jei viskas pavyksta  žaizdą dezinfekuokite vandens ir muilo tirpalu, patepkite spiritiniu tepalu. Jei nepasisekė ištraukti, ir dalis jos kūno liko jūsų odoje,  tą vietą taip pat dezinfekuokite bei kuo skubiau kreipkitės į medikus.

Nepamirškite stebėti įkandimo vietą, jei raudonumas aplink žaizdelę ilgai neišnyks, o didės (tai gali įvykti 2 savaičių bėgyje), kuo skubiau kreipkitės į medikus. Jei prabėgus savaitei po įkandimo pastebėsite apie 5 centimetrų skersmens odos bėrimą su aiškiai rausvai alyvinės spalvos kraštus – galite įtarti, kad erkė jus užkrėtė laimo liga. Tačiau diagnozę nustatyti gali tik medikai.