Net labiausiai išalkusiai ir ištroškusiai erkei turėtų būti aišku - jai mes neleidžiame niokoti savo kūno. Deja, gali saugotis, vengti miško ir pievų, tačiau erkė ims ir įsikabins. O ką tada daryti? 

Praeitą savaitgalį svečiavausi pas savo tėvus, kurie gyvena sodyboje už miesto. Ten, tarp aukštos žolės, medžių ir krūmų, laimingai sau įsikūrusios gyvena erkės. Ir laukia, kol kokia kvaila miesčionė sugalvos pasiskinti lauko gėlių. Grįžau iš pievos ne tik su nuostabaus grožio gėlėmis, bet ir visiškai nesimpatiška erke, įsisegusia ant blauzdos.

- Ir kas eina į mišką su ryškiai raudona trumpa suknele! - pradėjo rėkti mama ir paaiškino, kad manoma, jog ši spalva itin traukia erkes. 

Gerai, kad mano šeimoje yra medikų. Šlykštus padaras akimirksniu buvo pašalintas. O mama dar ir smulkiai išaiškino, kaip gražiai ir neskausmingai ištraukti erkę, įsisiurbusią į odą. Patarimais dalinuosi ir su jumis, aišku, tikiuosi, kad jų neprireiks.

KO NEDARYTI?

Jokiu būdu netraukite erkės grubiu, dideliu pincetu. Gali likti galva, paskui vis tiek reikės kreiptis į gydytojus. Net jei ir sėkmingai išrovėte siurbėlę pincetu, vis tiek turite stebėti, kokie procesai vyksta aplink įkandimo vietą, ar ši neraudonuoja. 

Nebandykite jos išspausti, sudraskyti ar pan. Viską darykite lėtai ir ramiai, panika - didžiausias priešas tokiose situacijose. 

Mitas, kad reikia pilti aliejų. To jokiu būdu negalima daryti! Dauguma žmonių galvoja, kad klampus skystis užtroškins parazitą, šis neturės, kuo kvėpuoti, kapituliuos ir pats pasitrauks iš užkariauto ploto. Dar mano, kad taip supilama slidi trasa palankiam erkės slydimui iš jūsų odos, tačiau taip nenutinka. Tai mitai, kuriais neverta tikėti. Medikai įrodė, kad tokios priemonės situaciją tik dar labiau pablogina, nes erkė pradeda gausiau gaminti seilių, kuriomis infekcija greičiau keliauja į žmogaus organizmą.

KĄ DARYTI?

1 variantas. Pabandykite erkę sugriebti už galvos rankomis, savo smiliumi ją sukite prieš laikrodžio rodyklę. Ši procedūra gali ilgai užtrukti, tačiau erkė anksčiau ar vėliau neapsikęs ir jus paliks.

2 variantas. Raskite labai nedidelį bei neaštrų pincetą, suimkite už erkės galvos ir staigiu sukamuoju judesiu ištraukti. Jei viskas pavyksta - žaizdą dezinfekuokite vandens ir muilo tirpalu, patepkite spiritiniu tepalu. Jei nepasisekė ištraukti, ir dalis jos kūno liko jūsų odoje - tą vietą taip pat dezinfekuokite ir kuo skubiau kreipkitės į medikus.

Nepamirškite stebėti įkandimo vietą, jei raudonumas aplink žaizdelę ilgai neišnyks, o didės (tai gali įvykti 2 savaičių bėgyje), kuo skubiau kreipkitės į medikus.