Kokteilių žinovas, „The Real Shakers“ įkūrėjas Edgaras Pranskevičius pasakoja, kad kokteilius dabar itin populiaru gaminti su prieskoniniais augalais. Gėrimams neretai naudojamas bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, šalavijas, peletrūnas, raudonėlis, krapai, kalendra.

– Kodėl buvo sugalvota gėrimus gardinti prieskoniniais augalais?

Kokteiliuose naudoti žoleles daug kam gali pasirodyt keista ir nestandartiška, tačiau šiuo metu visame pasaulyje yra labai vertinami vietos bei ekologiški produktai. Todėl, natūralu, tai atsispindi ir kokteilių gamyboje.

Galbūt daug kas girdėjo ar matėte filmą „Noma“ apie restoraną, kuris ilgą laikąpelnydavo metų restorano vardą. Viena iš jo paslapčių buvo vietos produktai, iš kurių jie kurdavo virtuvės šedevrus. Labai panašiai yra ir su baru - vis labiau artėjame link natūralumo ir ekologijos.

Žolelės kokteiliams suteikia savotiškumo, dera su tam tikrais ingridientais, pavyzdžiui, trauktine, džinu, romu, tekila ir, žinoma, degtine.
Kokteilis su šalaviju

– Kokios žolelės yra naudojamos gėrimams? Kokios pačios egzotiškiausios? Populiariausios?

Kokteiliams naudojama tikrai daug prieskoninių augalų. Visų net neįmanoma žinoti, nes skirtingose šalyse mėgstamos skirtingos žolelės. Lietuvoje labai populiarus bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, šalavijas, peletrūnas, raudonėlis, krapai, kalendra.

Šiuo metu kokteilių gamyboje itin populiarus yra šeivamedis. Galima sakyti, kad kokteiliai su šiuo augalu Lietuvoje tapo tikru atradimu.

– Tiesa, kad pakeitus vienintelį ingredientą – prieskoninę žolelę, galima pagaminti visiškai skirtingus kokteilius?

Tiesos yra. Pavyzdžiui, gaminant „gin sour“ tipo kokteilį, įdėjus baziliko lapelių ir gerai išplakus, gausite visiškai kitokį kokteilį. Arba „Raudonas Devynerias“ ir toniką sumaišius su čiobrelio šakele tikrai galima pakeisti gėrimą.

– Kaip žinoti, ar žolelės tiks darant gėrimą ir nesugadins jo? Pagal kokius principus parenkami prieskoniai?

Dažniausiai kuriant kokteilius atsižvelgiama į alkoholinio gėrimo sudėtį, ar jame esančios žolelės derės su kokteiliu. Reikia pasitelkti fantaziją, kas su kuo derės. Vėliau jau degustavimo būdu galima nuspręst, tinka konkrečios žolelės gėrimuose ar ne.
Kruvinosios Meri kokteilis

– Kai kurie alkoholiniai ir gaivieji gėrimai daromi ir su daržovėms – salieru, agurku, krapais. Kokie dar netradiciniai augalai gali būti naudojami gėrimams gaminti?

Barmenai mėgsta ekspermentuoti ir derinti iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus ingridientus, pavyzdžiui, kaip pipirus ir braškes, arba kriaušes ir šalaviją, baziliką ir vasabi, agurką ir citriną. Tikrai yra labai daug keistų įdomių ir nestandartinių variantų.

– Rekomenduokite penkis šios vasaros gėrimus, kuriuos galima pasidaryti namuose su prieskoninėmis žolelėmis iš savo daržo?

Kokteilis su čiobreliais
40 ml „Devynerių“ Raudonųjų
20 ml čiobrelių sirupo
120 ml toniko vandens
2-3 čiobrelių

Kokteilis su mėtomis
40 ml „Devynerių“ Originaliųjų
20 ml Citrinų sulčių
20 ml šeivamedžių sirupo
4 mėtos
100 ml sodos/mineralinio vandens
Mochito kokteilis

Kokteilis su agurku
40 ml „Devynerių“ Originaliųjų
agurko skiltelė
120 ml imbierinio alaus

Kokteilis su rozmarinu
40 ml „Devynerių“ Žaliųjų
rozmarino šakelių
120 ml „Rushian shweppes“

Kokteilis su šalaviju
40 ml „Devynerių“ Raudonųjų
„Sprite“
Sezoninių uogų
agurko skiltelė
Obuolio skiltelė
Šalavijo šakelė