Vietoj mėlynių galima naudoti ir kitokias uogas - avietes, vyšnias, trešnes, bet man asmeniškai skaniausia su mėlynėmis. Be to, dabar kaip tik prasidėjo mėlynių ir voveraičių sezonas, todėl privalu išnaudoti gamtos dovanas tinkamai. O jei dar turite užsišaldžiusios pernykščių mėlynių būtinai ištuštinkite šaldiklį - metas šviežioms uogoms.

Tešla labai lengvai paruošiama ir tinkama su įvairiausiais priedais, todėl galite naudoti ne tik mėlynių sezonu, bet visus metus.

Tešlai reikės:
250 g miltų,
0,25 šaukštelio kepimo miltelių,
0,25 šaukštelio druskos,
2 šaukštų sviesto,
2 šaukštų aliejaus,
100 g cukraus,
1 kiaušinio,
1 šaukštelio vanilės.

Įdarui reikės:
370 g kreminės varškės,
100 g cukraus,
1 šaukšto krakmolo,
2 kiaušinių,
4 šaukštelių tarkuotos citrinos žievelės,
1,5 šaukštelio vanilės,
3 puodelių šviežių (ar šaldytų ir iš dalies atšildytų) mėlynių.


Gaminimas.
Tešlai sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Elektriniu plaktuvu išplakite sviestą, aliejų ir cukrų iki vientisos masės. Dėkite kiaušinį, vanilę ir gerai išplakite. Suberkite miltų mišinį ir maišykite, kol nebesimatys sausų miltų. Tešlą sudėkite į riebalais išteptą kepimo skardą ir tolygiai paskleiskite. Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 10 - 20 minučių, kol kraštai ims rusti.

Tuo metu paruoškite įdarą: elektriniu plaktuvu išmaišykite varškę, cukrų ir krakmolą, kol cukrus visiškai ištirps. Sudėkite kiaušinius, citrinos žievelę, vanilę ir gerai išmaišykite.

Pusę mėlynių suberkite lygiu sluoksniu ant apkepto pagrindo. Ant viršaus sukrėskite varškės masę ir išlyginkite. Ant viršaus suberkite likusias mėlynes.

Kepkite 35 - 40 minutes, kol įdaras sustandės. Prieš patiekiant būtinai ataušinkite. Skanaus!