1 klaida. Jūs daug pamokslaujate.

Dažniausia santykių klaida – kai moteris daug kalba. Ir ne šiaip plepa, o užuot paaiškinusi savo liūdesio priežastį, sako: „Paaiškinsiu tau, kaip reikia. Aš juk žinau, o tu nežinai, tu apskritai...“ Ji pradeda pamokslauti, pavyzdžiui, automobilyje, kai jie nė negali išlipti. Ir visą kelią kvaršina jam galvą nereikšminga tema. Paskui jie grįžta namo, valgo, eina miegoti, mylisi, o ryte viskas kartojasi.

2 klaida. Blaškotės nuo vieno kraštutinumo prie kito.

Moterys dažnai daro dar vieną klaidą, nuolat puola į kraštutinumus – „visada prieinama“ arba „absoliučiai neprieinama“.

Atkreipkite dėmesį į du dalykus:

1.Kai moteris visada prieinama artumui, nepaisant partnerio elgesio, ji praranda vertę tiek sau pačiai, tiek partneriui.

2. Kai moteris šeimoje užima lyderės ar mamos poziciją, ji seksualiai nebetraukia vyro. Nes vyro galvoje „mama“ ir „seksas“ – du skirtingi dalykai, mama – meilei, o seksui reikia ieškoti kitos.

Moteris – mergaitės ir mamos derinys, rezultatas – rami, harmoninga moteris, kuri moka būti lanksti. Mama lankstumo rodyti negali, nes nuolat dėl ko nors nerimauja ir turi būti teisinga. Mergaitė negali būti lanksti paprasčiausiai todėl, kad ji kvaila.

Kai moteris mokosi save jausti, ji supranta, kas yra ramus džiaugsmas. Ir mokosi ieškoti bei rasti instrumentų tokiai būsenai patirti.

Moterys laukia, tikisi, kad atsiras toks vyras, kuris kažką padarys ir bus gerai. Nebus. Kadangi meilės poreikis – bazinis poreikis. Bazinius poreikius galime realizuoti savarankiškai. Jei moteris nemoka patenkinti savo bazinių poreikių, kaupsis nepasitenkinimas, nors, atrodytų, ji elgiasi taip, kaip reikia, ir vyras elgiasi taip, kaip patariama žurnaluose. Bet ji nejaučia. Na, o tada žmonės skiriasi.

3 klaida – lupate tigrą šlepete.

Moteris dažnai bando vyrui pasakyti, kad jis neatitinka jos įsivaizdavimo. Ji vis kartoja: „tu tinginys“, „kiek galima“, „niekada neuždirbti pinigų“, „kada nuspręsi?“. Tokiu būdu pateikdama jam informaciją, galiausiai traumuosite jį. Turiu tokią alegoriją – jei kasdien lupsime tigrą šlepete, sakysime jam, kad jis ne stiprus ir ne tigras, kas bus? Reikia moterims mokytis sakyti tokio pobūdžio frazes: „Žinai, man liūdna,“ „Žinai, pykstu, nes aiškinau tau, kaip man tai svarbu, tikėdamasi, kad mane suprasi.“ Taip moteris suteikia atsakomybės už savo būseną. Tai labai svarbu, nes visos moterys tikisi atsakomybės. Na, o stipriosios lyties atstovui kur kas lengviau padaryti taip, kad moteris jaustųsi komfortiškai, nei vėliau atsakyti už tai, kad jai liūdna.

4 klaida – jūs nesuvokiate, kas yra laimė.

Tėvai turi suteikti dukteriai laimės pojūčio patirtį, pagal kurį ji vėliau save identifikuos sociume. Pavyzdžiui, mergaitės nemokė jausti laimės, ir kai mergina išeina į gyvenimą, ji nežino, kas tai yra laimė. Jai pažįstama būsena fragmentinių apdovanojimų už gerus pažymius, gerą elgesį ar dar ką nors. Ir štai ji išeina į gyvenimą, nežinodama, kas yra laimė, sutinka vyrą, kuris jai sako: „Aš – laimė.“ Jinai jį ima, praeina 2–3 metai, o ji nejaučia laimės.

Svarbiausia tėvų užduotis – perduoti savo vaikams, kas yra laimė. Jei moteris savyje augina ramaus džiaugsmo pojūtį, ji išsprendžia du uždavinius.

5 klaida – neugdote vaikų švelnumo.

Mano pažįstamas turi 3 metų dukterį. Kai ji prie jo prieina, rodo švelnumą. Gamta rodo mergaitės elgesio modelį. Jei moteris visą laiką taip elgtųsi, vyras neturėtų jokių šansų neįsitraukti. Bet kur bėgant metams visa tai dingsta? Kodėl moterys praranda švelnumą? Vaikystėje jos darė tai nesąmoningai. Kodėl reikia iš naujo jas to mokyti? Ankstesnių santykių patirtis. Kai merginą tris kartus apgauna, ji ima galvoti: „O jeigu jam to nereikia, jei jis mane atstums?“

Jei prie jo prisiglausiu, ištarsiu švelnų žodį, jis neturės išeities būti blogu. Taip ir mūsų vaikai. Pirma – visada reikia priimti jų jausmus. Jei dukra verkia, nevalia sakyti, kad ji verkia dėl niekų. Reikia pasakyti, kad jos vietoje irgi verktumėte. Reikia užjausti. Vienas iš instrumentų – leisti vaikui suprasti, kad jam viskas gerai. Reikia pasakyti: „Bet kokiu atveju esu su tavim.“ Ir reikia susivaldyti, nepradėti pamokslauti. Daugelis sako: „Bet kokiu atveju esu su tavim, bet tu paklausyk – kai buvau tavo metų...“ Ir prasideda...

6 klaida – neleidžiate vyrui kalbėti.

Vyrai turi išmokti kalbėti. Jei vyras nekalba, moteris jaučiasi nereikalinga. Bėda, kad jie kuria planus vieni, neaptarinėja jų su žmona. Jei jis pasakys, – šiandien dirbu tam, kad po trejų metų nupirkčiau mums namą, – moteris su džiaugsmu jį palaikys. Na, o vyro įsitikinimu – jei jis su ja gyvena, parėjęs namo valgo jos virtą sriubą, vadinasi, jis ją myli. Bet moteris to nesupranta. Moterys klausia: „Kaip man suprasti, jei jis mažai į mane žiūri, vėlai grįžta namo, miega kitame kambaryje?“ Kai užduodu šį klausimą vyrams, jie sako: „Bet aš juk su ja. Viskas gerai.“ Su moterimis reikia kalbėti. Reikia sakyti: „Aš pavargau. Pagamink man tokį ar tokį patiekalą.“ Ir ji bus laiminga.

Kaip pasakyti vyrui, kad jums to reikia? Moterys mato detalėmis, t. y. sudaro iš fragmentų visumą. O vyrai mato visumą. Kai moteris ką nors daro ir klausia vyro, na kaip, jo galvoje įvyksta sprogimas – jis galvoja, jei dabar pasakys ir nepataikys, kils skandalas.

Yra puikus žaidimas. Kai jūsų vyras prašo ką nors padaryti, pavyzdžiui, klausia, kur jo marškiniai, ar prašo užplikyti arbatos, jūs jam sakote: „Trys man svarbūs žodžiai, tada pasakysiu, kur tavo marškiniai.“ Arba: „5 švelnūs žodžiai, ir gersi skaniausią pasaulyje arbatą.“ Vyrą iš tiesų reikia kažkiek laiko mokyti, kad jis imtų sakyti jums tokius žodžius. Vėliau jis savarankiškai taikys šį instrumentą.

7 klaida – nesuvokiate, kokia graži esate.

Kodėl moteris, prieš eidama į gatvę, valandomis staiposi prie veidrodžio, nori gražiau atrodyti nepažįstamiems žmonėms, bet neranda laiko pasipuošti namuose, savo vyrui? Taip yra todėl, kad moteriai svarbi visuomenės nuomonė. Vyras jau su ja, jai kur kas svarbiau, kad ne vyras kažką pasakys, o svetimas pasakys vyrui, kokia graži jo žmona.

Tai ne visai sveika pozicija, ją reikia koreguoti. Būti gražia – darbas moteriai iki gyvenimo pabaigos. Nesvarbu, kiek jai metų, kuo ji dirba – jokiu būdu negalima apsileisti.

Paprasti metodai, kaip būti laimingai:

-Pagalvokite: „Kokį malonumą šiandien sau suteikiau?“
-Per dieną nueikite 4 km pėsčiomis. Ne 500 m čia, o 500 m vėliau. Reiki iš karto nueiti 4 km.
-Gerkite vandens. Išplauna iš organizmo depresiją.
-Sakykite sau: „Aš sau pritariu.“ Ir kuo dažniau.
-Rytais darykite tai, kas jums patinka, ir diena prasidės gerai.
-Dar vienas puikus patarimas – kartą per savaitę nieko neveikite. Visiškai nieko. Negalima kloti lovos, valgyti jogurto, eiti į sporto klubą ir pan. Tai labai svarbi procedūra.