Nesate visiškai tikri, kaip ar kada tai nutiko. Lovoje patirdavote tiek daug malonumo ir staiga jūsų seksualinis gyvenimas tapo kitoks, nei buvo.

Bet seksas jums vis dar patinka, o ir partnerį mylite. Tad kas nutiko? „Egzistuoja įvairiausi emociniai barjerai, kurie neleidžia mėgautis geru seksu, pradedant prastu kūno įsivaizdavimu ir baigiant nuoboduliu, – teigia sekso terapeutė, mokslų daktarė Laura Berman, vadovaujanti savo vardo centrui Čikagoje ir parašiusi knygą „The Passion Prescription“. – Geroji naujiena yra ta, kad tuos barjerus galima įveikti ir susigrąžinti savo jausmingumą.“

Pasiryžusios kovai? Žemiau išvardinti žingsniai suteiks jūsų seksui ugnies, o jūs tapsite laimingesnės ir tiesiog seksualesnės.

1. Turite patikti sau nuoga

Sekso terapeutas, mokslų daktaras Joy Davidsonas iš Niujorko, parašęs knygą „Fareless Sex“, tikina, kad geriausią seksualinį gyvenimą gyvenančios moterys yra patenkintos savo kūnų: „Jos pačios sau atrodo seksualios.“

Deja, kaip teigia L. Berman, iki 80 procentų moterų (tai JAV duomenys) kenčia nuo neigiamo kūno įsivaizdavimo. „Paprastai kai moteris žiūri į save, jos žvilgsnis krypsta tiesiai į problemines zonas. – sako sekso terapeutė. – Ji nusineša šį jausmą į miegamąjį, ir kai partneris bučiuoja jos šlaunis, ji galvoja, „Dievulėliau, esu tokia stora!“

Jeigu norite sustiprinti pasitikėjimą savo kūnu, atlikite realybės patikrą. Kai kitą kartą būsite parduotuvėje ar sporto salėje, apsidairykite aplinkui į visas patrauklias moteris – jų formos ir apimtys labai skiriasi. Tad priminkite sau, kad niekas nėra idealus. Tada paklauskite antrosios pusės, kas jam labiausiai patinka jūsų kūne, visa tai užsirašykite. Kiekvieną rytą perskaitykite šį sąrašą. O tada pasakykite sau komplimentą.

Bent kartą per savaitę atsistokite prieš veidrodį nuoga ir sutelkite dėmesį į labiausiai patinkančias kūno vietas – dailias rankas, tvirtą užpakaliuką ar iškilią krūtinę. Palieskite kiekvieną patinkančią kūno vietą ir garsiai pasakykite, kas jums joje patinka. Pasak L. Berman, tai padės sustiprinti savo libido.

2. Sujunkite protą ir kūną

Pagalvokite apie tas gyvenimo akimirkas, kai savo kūne jaučiatės geriausiai. Galbūt tai būna tuomet, kai užbaigiate ilgą bėgimo distanciją – jūsų kraujas kunkuliuoja, esate atsipalaidavusi ir žvali. Arba galbūt kūno ir proto harmoniją patiriate tuomet, kai užsiimate joga. Tikėtina, kad tai nenutinka pernelyg dažnai.

„Kai moteris neigiamai žiūri į savo kūną, ji siekia atsieti jį nuo to, kaip jaučiasi“, – aiškina L. Berman. Norint atkurti šį ryšį, bent kartą per dieną padarykite kažką, kas verčia gerai jaustis savo kailyje – padovanokite sau masažą, eikite obuoliauti su vaikais, apsimaukite džinsus, kurie pakelia jūsų ego vos juos apsitempus.

„Kai tik jaučiatės patenkintos savo kūnu ir tuo, ką jis gali, natūraliai išauga jūsų jausmingumas“, – tikina J. Davidsonas.

3. Atsižadėkite sekso

Taip, tai ekstremalu, tačiau labai veiksminga. Taip yra todėl, kad kai pasakote sau, kad kažko negalite, to norisi dar labiau. Tas pats galioja ir miegamajam, ypač jeigu su savo partneriu esate pora jau seniai ir seksas tapo monotonišku. Užuot sutelkę dėmesį į žaidimo pabaigą, mokykitės mėgautis sekso jausmingumu. Erzinkite save ir jį. Nusirenkite, pritemdykite šviesas, paeiliui tyrinėkite vienas kito kūną.

„Kai jūs liečiate savo antrąją pusę, susitelkite į meilės ir jausmingumo transliavimą savo partnerio atžvilgiu, – pataria L. Berman. – Kai liečia jus, leiskite sau išjausti kiekvieną prisilietimą. Tai jums leis atkurti tarpusavio ryšį visiškai naujame lygmenyje.“

Iki to laiko, kai tai baigsite, būsite tokie susijaudinę, kad kažin ar galėsite tverti. Susilaikykite (jeigu galite!) naktį ar dvi ir leiskite sau mėgautis laukimu.

4. Imkitės iššūkių

Po kelerių kartu praleistų metų nesunku aptingti lovoje. Tačiau judu abu verti daugiau. „Jeigu į savo santykius neinvestuosite energijos, iš jų energijos ir negausite“, – neabejoja J. Davidsonas.

Tyrimai rodo, kad naujos ir nuotaikingos veiklos gali paskatinti smegenis gaminti dopaminą – neuromediatorių, kuris gyvybiškai svarbus lytiniam potraukiui. Darykite kažką drąsaus už miegamojo ribų ir dopamino kiekis šoks į viršų – kartu su jūsų seksualiniu potraukiu. Paraginkite savo antrąją pusę imtis iššūkio – ryžtis laipioti uolomis ar plaukti baidarėmis sraunia upe.

„Kažkokia nauja ir neįprasta bendra patirtis padeda atkartoti tą jausmą, kurį jautėte santykių pradžioje, kai vienam kito nuolat buvo negana“, – sako L. Berman.

5. Pasakykite jam, kas jus užveda

„Kalbant apie seksą, vyrai nori būti jūsų riteriais su spindinčiais šarvais – jie trokšta, kad jūs pasakytumėte jiems, kas patinka, – toliau aiškina L. Berman. – Problema slypi tame, kad labai daug moterų pačios nepažįsta savo kūno ir nežino, ką jiems pasakyti.“

Padėkite savo antrajai pusei ir sau pačiai suprasti, kas jus užveda. Uždėkite savo ranką ant jo rankos ir rodykite jam, kaip norite būti liečiama, taip pat ir tai, kiek jėgos galima naudoti. Kai jausitės pasiruošusi pereiti prie oralinio sekso ar atsinešti į miegamąjį keletą sekso žaisliukų, pasakykite tai atvirai. „Tai vienintelis būdas jam sužinoti, kas jus jaudina“, – reziumuoja L. Berman.

6. Pakeiskite nusistovėjusią tvarką

Kai esate įsitempusi, neįmanoma jaustis seksualia. Taip yra todėl, kad moteriai patiriant nuolatinę įtampą, jos organizmas gamina didesnį kiekį oksitocino – medžiagos, kuri mažina sekso hormono testosterono poveikį. Dėl to jūsų lytinis potraukis staiga krenta. Todėl L. Berman pataria pakrauti savo seksualine baterijas – užsiimti veikla, kuri leis išsivaduoti nuo beprotiškos kasdienybės.

Įsijunkite kompaktinį diską, kuris primena jums studijų dienas ir viena padainuokite. Nepagailėkite pinigų tam, ko paprastai sau neleidžiate – pavyzdžiui, platforminiams bateliams. Ir apsiaukite juos mergaičių vakarėliui mieste. Kai jausitės atsipalaidavusi ir gerai nusiteikusi, seksas vėl atrodys viliojančiai.

7. Imkitės pirmo žingsnio

Neseniai Virdžinijos universitete atliktas tyrimas atskleidė, kad svarbiausias moters šeimyninės laimės pranašautojas yra jos sutuoktinio emocinio įsitraukimo lygis. Jeigu abu kartu kokybiškai leidžiate laiką, esate laimingi. Tačiau kai jaučiatės atitolę, netrukus nukenčia ir jūsų santykiai, ir seksualinis gyvenimas. Ir štai kodėl: turite jaustis artima jam, kad jautumėte įkvėpimą mylėtis, o jam dažnai reikia sekso, kad jaustųsi jums artimas, aiškina L. Berman.

Kaip išeiti iš šios aklavietės? Sekso terapeutė pataria žengti pirmą žingsnį. „Padarykite ką nors paprasto, pavyzdžiui, padėkokite už tai, kad išnešė šiukšles. Kai išreikšite jam šiek tiek dėkingumo, jam tai bus labai svarbu. Atsakydamas į tai, partneris dažniau atsižvelgs į jūsų poreikius, dėl ko išaugs tikimybė, kad jūs labiau jo geisite.“

8. Namų ruošą paverskite įžanga

Net ir šiais laikais moterys kasdien valanda daugiau nei vyrai skiria namų ruošos darbams ir vaikų priežiūrai. Tad visai nenuostabu, kad jos neturi nuotaikos – paprasčiausiai yra pavargusios!

Vašingtono universiteto mokslininkų atskleistas tyrimas parodė, kad kai vyrai daugiau padeda namų ruošoje, jų žmonos jaučia didesnį pasitenkinimą santykiais ir nori dažniau mylėtis.
„Viskas, ką jis nori girdėti – kad ši pagalba yra tam tikra įžangos forma“, – pataria L. Berman. Netrukus pamatysite, kad jis pirmasis puola valyti stalą, keisti katės kraigą ir iškrauti indaplovę.

9. Išeikite iš namų

Žinote, kad visada gerai pabėgti – nuo vaikų, darbo ir dulkių kamuolių – ir sutelkti visą dėmesį į vienas kitą. Jeigu negalite dingti savaitgaliui, išeikite kartu pavakarieniauti. Tačiau vistiek pasistenkite įnešti kažkiek naujumo: pasirinkite vietą, kur niekada nesate buvę, arba patiekalą, kurio niekada nesate ragavę. Dar geriau, užsukite pas jį į darbą. Pamatyti jį vietoje, kuri neturi nieko bendro su jumis, išties verta, nes tai atskleis kitą jo pusę ir atkurs ryšį su tuo žmogumi, kurį įsimylėjote.

„Galite pamatyti ir sužinoti kažką stebinančio, kas privers jus pažiūrėti į jį kitomis akimis“, – sako L. Berman.

10. Geriausio visų laikų sekso paslaptis...

Jeigu reikia dar vienos priežasties ryžtis treniruotėms, apsvarstykite štai ką: sportas yra puikus būdas savo seksualiniam gyvenimui patobulinti.

„Tai stimuliuoja ne tik jūsų organizmą, bet ir nervų sistemą ir smegenis, – teigia J. Davidsonas. – Todėl esate psichologiškai labiau susijaudinę ir imlesni seksui“. Be to, fizinis krūvis stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, gerina kraujotaką, aprūpina krauju visas reikiamas kūno vietas. Taip pat jis pagerina nuotaiką, nes sumažėja įtampa ir išauga savivertė. Treniruotė verčia didžiuotis savimi, leidžia patirti pilnatvę. Kai nuolat tuo užsiimate, jaučiatės geriau.

Lygiai taip pat svarbu ir tai, kad treniruodamiesi įsiklausote į savo kūną ir mažiau reaguojate į jus supantį pasaulį. Tam ypač tinka svarmenų kilnojimas ir pilatesas, verčiantis jus sutelkti dėmesį į savo raumenis ir formą. „Visas jūsų dėmesys sutelktas į jus, – tikina J. Davidsonas. – Jūs tikrai pajausite kiekvieną judesį ir tai sustiprins jūsų libido.“