Krizės metu seksualinis elgesys pakinta dėl dviejų priežasčių: viena vertus, žmonėms lieka mažiau energijos bet kokiems užsiėmimams – apima apatija, kyla nerimas, jaučiamas chroninis nuovargis, kita vertus, finansiniu požiūriu sunkiais laikas seksas tampa vienu iš nedaugelio prieinamų malonumų, mano psichologai.

Na, o nedėmesingumas intymiai mūsų gyvenimo pusei gali sukelti problemų – savo kūno, jo poreikių ignoravimą, atšalimą partneriui ar naujo partnerio paieškas, sekso laikymą stresą pašalinančiu užsiėmimu ar net preke. O tai sumažina artumo svarbą.

O juk seksas suteikia sveikatos, energijos, reikalingos įveikti asmenines ir socialines krizes.
„Dėl nuolatinio streso daugelis atsisako sekso ar ima rečiau mylėtis, – teigia psichologė Anna Soboliova. – Iš tiesų tai didelė klaida. Juk būtent seksas – puikus būdas su mažiausiomis netektimis ištverti krizę.“

Seksas – ne tik iškrova, bet ir bendravimas, fizinis ir emocinis artumas su partneriu, vaidinasi, puikus būdas nejausti vienišumo.

Galiausiai seksas – laikas sau. Galima užmiršti visas problemas, susitelkti į savo jausmus ir pojūčius. Galima stabtelėti ir tiesiog mėgautis gyvenimu, apie nieką daugiau negalvojant. Tai – savotiška perkrova.

Vargu ar jums reikalingi moksliniai įrodymai, kad iš sekso – vien nauda. Ir vis tik jei jums reikia įrodymų, jų yra. Ypač įdomūs duomenys apie tai, kokiu dažnumu patartina skirti laiko seksui.

1. Neseniai atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 40 tūkst. porų. Jo autoriai – Prinstono universiteto tyrėjai tvirtina, kad ilgalaikiuose santykiuose esančiai porai sekso pakanka kartą per savaitę.

Išanalizavę tyrimų rezultatus mokslininkai pareiškė, kad seksas dažniau nei kartą per savaitę nestiprina santykių, net priešingai – silpnina. Sekso kokybė nuo kiekybės negerėja.

Dėl pernelyg dažno sekso, procesas virsta rutina, vidutinė statistinė pora negali pasiekti reikiamo emocinio artumo sekso metu, jei seksas būna labai dažnas.

Taigi, būgštavimai, kad „laikui bėgant išblėso aistra“, neturi pagrindo. Jei ilgai esate kartu ir ėmėte rečiau mylėtis, tai ne tik normalu, tai – gerai. Ilgiau išliks jūsų santykiai.

2. Pensilvanijos universiteto mokslininkai tyrė savo studentus ir išsiaiškino, kad tie, kurie per savaitę mylisi mažiausiai kartą ar du, vidutiniškai serga du kartus rečiau už tuos, kurie reguliariai nesimyli.

Pasirodo, seksas (būtent reguliarus, o ne atsitiktinis) skatina organizme imunitetą stiprinančių antikūnių gamybą.

3. Amerikiečių mokslininkai išsiaiškino, kad seksas kaip atsispaudimai – kuo dažniau mylimasi, tuo geriau sekasi. Pagerėja fiziniai rodikliai, ypač sustiprėja libido. Yra ir paprastesnių rodiklių – kūno temperatūra, sumažėjęs traumų skaičius ir pan.

Beje, mokslininkai išsiaiškino, kad seksas – tai ne važinėjimas dviračiu. Ilgai gyvenant be sekso, prarandami gebėjimai, prastėja fiziniai rodikliai.

4. Tikriausiai ne kartą girdėjote, kad seksas mažina kraujospūdį, na o daktaras Josephas Pinzone‘as tyrinėdamas žengė dar toliau ir įrodė, kad ne tik seksas, bet ir mintys apie būsimą seksą mažina kraujospūdį, gerina žmogaus vidutinius gyvenimo rodiklius. Daktaras J. Pinzone‘as pataria mylėtis kasdien. Na, bent jau galvoti apie seksą kiekvieną dieną.

5. Tas pats daktaras (regis, jis daugiau niekuo nesidomi) surinko visus mitus apie tai, kiek seksas sudegina kalorijų.

Taigi, naujausiais tyrėjų duomenimis, sekso metu sudeginama vos 5 kalorijos per minutę (įskaitant minutes įžanginėms glamonėms).

Jei jums atrodo, kad tai labai nedaug, atsiminkite: jei sėdite ir žiūrite televizorių (arba serialus internetu), jūsų organizmas sudegina 1 kaloriją per minutę. Štai dar vienas įrodymas, kad televizorius blogiau už seksą.

6. Mokslininkai iš Mineapolio tvirtina, kad seksas du kartus per savaitę – puiki profilaktika nuo širdies ligų. Jis padeda reguliuoti testosterono ir estrogeno lygį. Jei hormono organizme pagaminama labai nedaug (seksas šį rodiklį didina), tai gali sukelti širdies priepuolį.

Mokslininkai įsitikinę, kad su amžiumi žmonėms didėja rizika mirti nuo širdies priepuolio dar ir todėl, kad rečiau mylimasi.

7. O štai naujiena tiems, kas skundžiasi galvos skausmais. Naujojo Džersio universiteto mokslininkai padarė išvadą, kad seksas turi ir nuskausminamąją funkciją. Jis veiksmingas ne mažiau nei aspirinas. Tad jei ką skauda (ypač jei skauda galvą, raumenis, ar suėmė spazmai), pasimylėkite.

Moksliškai nėra pagrįsta, kokiu dažnumu reikia mylėtis. Taigi paprasčiausiai atsakykite į klausimą: „Kada paskutinį kartą mylėjotės?“ Jei tai buvo seniai, pats metas imtis veiksmų.