Dalinamės atradimu, o gal greičiau - gudrybe, kaip pagerinti savo odos būklę.

Mūsų odos pagrindas - kolagenas. Būtent jis atsakingas už odos stangrumą ir elastingumą. Tačiau metams bėgant, jo pagaminama vis mažiau, be to, veikia kiti faktoriai, kurie jį naikina.

Dėl kolageno stokos oda suglemba, nuvysta, pasidengia raukšlelėmis. Kosmetikos parduotuvėse galima įsigyti kaukių su kolagenu, kurios, gamintojų sumanymu, turėtų suteikti odai šio trūkstamo baltymo. Kolageno kaukės išties suminkština odą ir padidina jos elastingumą, tačiau galima odą lyginti ir tuo, ko rasite virtuvėje, - želatina.

Tai iš esmės tas pats kolagenas, tik gautas perdirbant jungiamuosius gyvulinės kilmės audinius (kremzles, sausgysles, kaulus, odą). Palyginti su kolagenu, želatinos molekulės yra mažesnės, taigi jos geriau įsigeria į odą. O 100 g želatinos parduotuvėje kainuoja mažadaug 1 Eurą.

Daugiau nei 85 proc. želatinos sudaro baltymai. Taigi jeigu ją užtepsite ant veido kaip kaukę, tai ji drėkins ir minkštins odą, išlygins raukšleles. Be to, želatinoje yra daug organinių rūgščių (iki 11 proc.), taigi kaukė dar veikia kaip šveitiklis ir balinamoji (skaistinamoji) priemonė: pašalinamos senos odos ląstelės, atsišerpetojimai, išblukinamos pigmentinės dėmės.

Be to, želatino kaukė turi plastikos savybių - stingdama ant veido, ji patempia odą, sutraukia poras, formuoja taisyklingą veido kontūrą.

Kaip paruošti kaukę?

1. Pradėti reiks nuo želatininio pagrindo paruošimo. Vienai veido kaukei užtenka 1 arbatinio šaukštelio želatinos. Želatiną išbrinkinkite šaltame vandenyje (1 dalis želatinos ir 6-9 dalys vandens) - palaikykite apie valandą. Paskui pakaitinkite ant silpnos ugnies (galima ir įleidžiant indą su želatina į karšto vandens vonelę) nuolat pamaišydamos - kad neprisviltų (tai užims apie 1-2 minutes).

2. Į paruoštą želatinos pagrindą galima dėti kitų naudingų komponentų (iki 2 šaukštų), parenkant juos pagal odos tipą.

RIEBIAI odai galite išspausti vaisių ar uogų sulčių - citrinos, apelsinų, greipfruto, raudonųjų ar juodųjų serbentų, vyšnios, spanguolių, bruknių, dėti pomidoro minkštimą, braškes, pilti kefyrą, kiaušinio baltymą, dėti mielių.

NORMALIAI ir MIŠRIAI odai tiks kriaušės minkštimas, slyvos, obuoliai, kiviai, abrikosai, pienas, neriebi grietinė, avietės.

SAUSAI ir VYSTANČIAI odai, linkusiai į sudirgimus, padės į želatiną įmaišytos vynuogių sultys, avokado, persimono, banano, moliūgo, meliono, agurko minkštimas; grietinėlė, žalioji arbata, ramunėlių nuoviras, alijošiaus sultys, kiaušinio trynys.

Kai pagal savo odos tipą įdėsite reikalingus ingredientus, masę gerai išmaišykite. Kaukė turi gautis želė konsistencijos. Tepkite ją ant veido plokščiu šepetėliu. Kai pajusite, kad kaukė ima sausėti, suvilgykite vandeniu arba užtepkite dar vieną sluoksnį. Po 15 minučių kaukės nebešlapinkite - tegu paskutines 5-7 minutes ji sutraukia veido odą. Tuomet geriau gulėti ramiai, nedaryte jokių mimikos raukšlių.

Kaukę nuvalykite šiltu arba drungnu vandeniu su vatos diskeliu. Veidą nusausinkite rankšluosčiu ir patepkite įprastiniu kremu.