Dažnai nė nepastebime, kaip po truputį imame valgyti vis daugiau, porcijos didėja ir vis dažniau persivalgome. Norėdami padaryti galą beprasmiškam persivalgymui galite išmėginti valgymą kita ranka, t. y. jei įprastai tai darote dešine, šakutę ar šaukštą laikykite kaire, ir atvirkščiai.

Versdami save valgyti kita ranka išvengsite persivalgymo, nes neišvengiamai sulėtės valgymo tempas, o judesiai bus labiau apgalvoti. Skirdami daugiau laiko valgymui pasirūpinsite, kad virškinimo sistema turėtų pakankamai laiko nusiųsti signalus jūsų smegenims dėl pasiekto sotumo.

Šis nesudėtingas triukas puikiai tinka ir užkandžiavimui kontroliuoti. Dažnai net nepajaučiame, kaip žiūrėdami mėgstamą televizijos laidą suvalgome didžiulį traškučių maišą. Atliktas tyrimas rodo, kad valgymas kita nei įprasta ranka padeda sumažinti vartojamo maisto kiekį apie 30 proc.

Atliekant vieną iš eksperimentų Pietų Kalifornijos universiteto mokslininkai atsitiktine tvarka išdalino kukurūzų spragėsius. Vieniems į filmo peržiūrą atvykusiems tyrimo dalyviams teko švieži, o kitiems – jau atvėsę, drėgni savaitės senumo spragėsiai. Paaiškėjo, kad su vienodu pasitenkinimu tyrimo dalyviai valgė tiek šviežius, tiek ir senus spragėsius. Dar tyrimo eigoje paaiškėjo, kad paprašius dalyvių valgyti kita ranka, spragėsių jie suvartojo mažiau nei imdami juos jiems įprasta ranka.

Sulieknėti norintiems asmenims būtų paprasčiau pakeisti valgymo eigą pasitelkus paprastas manipuliacijas, pavyzdžiui, valgyti kita ranka ir tokiu būdu kontroliuoti procesą.

„Kai tam tikras maistas valgomas tam tikroje aplinkoje, mūsų smegenys susieja maistą su aplinka, todėl valgome tol, kol ta aplinka pasikeičia“, - tyrimo rezultatus aptarė mokslininkai. „Sulieknėti norintiems asmenims ne visada pavyksta išvengti ar pakeisti aplinką, kurioje jie dažniausiai persivalgo“, - teigė tyrimo vadovai. „Taigi galbūt sulieknėti norintiems asmenims būtų paprasčiau pakeisti valgymo eigą pasitelkus paprastas manipuliacijas, pavyzdžiui, valgyti kita ranka ir tokiu būdu kontroliuoti procesą“, - siūlo specialistai.

Kitas paprastas mitybos specialistų siūlomas būdas sumažinti vartojamo maisto kiekį – dėti jį į mažesnę lėkštę. Gavę lėkštę su maistu esame linkę suvalgyti visą joje esantį maistą, todėl maistą dėdami į mažesnę lėkštę suvalgysime mažiau ir tuo pačiu sumažinsime svorį. Ryšį tarp lėkštės dydžio ir lieknėjimo tyrę mokslininkai nustatė, kad vietoje 30,5 cm skersmens lėkštės pasirinkus 25,5 cm variantą suvartojama 22 proc. mažiau kalorijų, o mažesnėje lėkštėje patiektas maistas tyrimo dalyviams pasirodė sotesnis.