Jau nuo seno žinoma, kad arbata ne tik sušildo vėsų vakarą ar puikiai atgaivina karštą vasaros dieną, tačiau naudojama ir kaip vaistas ar profilaktinė priemonė nuo įvairių negalavimų ir ligų.
Kūno masės sureguliavimas yra raktas į viso organizmo sveikatą, todėl Rytų medicina ir senovės išminčiai rekomenduoja pačioms pasirūpinti ir pasiruošti arbatas, kurios tiks ir patiks būtent mūsų organizmui.
Žinodamos įvairių žolelių ir kitų gamtos produktų naudingąsias savybes ir galią, galėsite pačios paruošti šį įstabų gėrimą, o po kelių dienų ranka pamoti iškeliaujantiems kilogramams!
Kaip teisingai pasidaryti žolelių mišinį lieknėjimui?
Valerijonas
Sukatžolė
Gudobelė
Mėta
Melisa
Jonažolė
Gervuogė (uogos)
Anyžius
Saldymedis
Apynys
Šalavijas
Šermukšnis
Avietė
Raudonasis dobilas
Liucerna
Čiobreliai
Melisa
Raudonėlis
Pankolis
Imbieras
Cinamonas
Ciberžolė
Jūros kopūstai (laminarija)
Erškėtuogė
Eleuterokokas (lot. Eleutherococcus senticosus), dar vadinamas sibiriniu ženšeniu
Asiūklis
Dilgėlė
Petražolė (lapai ir šaknys)
Krapai
Gervuogės (lapai)
Spanguolės
Kadagio uogos
Penktasis – būtinas komponentas – virškinimą gerinančios, tulžies, šlapimo išsiskyrimą skatinančios, žarnyną valančios žolės:
Stevija („nemirtingumo“ žolė)
Šaltalankis (uogos ir žievė)
Kraujažolė
Jonažolė
Šunobelė (dygioji)
Kiaulpienė (šaknys, lapai, žiedai)
Šlamutis
Ramunėlė
Šalpusnis
Paprastoji bitkrėslė
Kukurūzų purkos (viršutinės piestelių dalys)
Linų sėklos
Anyžiaus vaisiai
Cikorijos šaknis (trūkažolė)
Dabar jau galime lengvai ir paprastai susikurti savąją liekninančią arbatą. Tik nepamirškite apgalvoti, koks poveikis Jums labiausiai reikalingas, įsitikinkite, jog neturite jokių kontraindikacijų atskiros žolės savybėms bei pasirinkite patogią tokios arbatos dienos normą (gali tekti išgerti po stiklinę prieš kiekvieną valgį ar po jo, įmanoma pasirinkti ir tik rytinę dozę tokios arbatos).
Liekninančių arbatų receptų pavyzdžiai:
20 g kiaulpienės šaknų
20 g pankolio sėklų
60 g šaltalankių
20 g petražolių
Viską sumaišykite. 4 šaukštus mišinio užpilkite 1 l verdančio vandens, uždenkite, palikite 1 val. Gerti 3-4 kartus per dieną po 1 stiklinę prieš valgį.
40 g kraujažolės
40 g jonažolės
20 g jūros kopūstų
Viską sumaišyti. 4 šaukštus mišinio užpilkite 1 l verdančio vandens, uždenkite, palikite 1 val. Gerti 5 kartus per dieną po 0,5 stiklinės po valgio.
60 g gervuogių lapų
20 g beržų lapų
10 g šalpusnių
20 g kukurūzų purkos (viršutinės piestelių dalys)
10 g senos lapų
20 g jūros kopūstų
20g senos lapų
20 g petražolių
20 g kiaulpienės šaknų
20 g dilgėlių
10 g pankolio sėklų
10 g mėtų
3 šaukštus mišinio užpilkite 1 l verdančio vandens, uždenkite, palikite 3 val. Gerti 4 kartus per dieną po 0,5 stiklinės prieš valgį.
40 g šaltalankių žievės
20 g ramunėlių žiedų
10 g linų sėklų
10 g pankolio sėklų
4 šaukštus mišinio užpilkite 1 l verdančio vandens, uždenkite, palikite 2 val. Gerti 5 kartus per dieną po 1 stiklinę ant tuščio skrandžio.
3 v. šaukštai šaltalankių žievės
1 v. šaukštas maltų petražolių šaknų
1 v. šaukštas pankolio sėklų
1 v. šaukštą mišinio užpilkite 1 stikline verdančio vandens, palikite 0,5 val. Gerkite ryte ant tuščio skrandžio.
2 v. šaukštai šaltalankių žievės
2 v. šaukštai jūros kopūstų
1 v. šaukštas dilgėlių lapų
1 v. šaukštas kraujažolės
1 a. šaukštelis saldymedžio
1 a. šaukštelis eleuterokoko (sibirinio ženšenio) tinktūros
1 v. šaukštą mišinio iš vakaro užpilti stikline verdančio vandens, laikyti termose per naktį. Ryte arbatą nukošti, gerti po 3 v. šaukštus 0,5 val. prieš valgį.
1 v. šaukštas mėtų
1 v. šaukštas kiaulpienės šaknų
1 v. šaukštas petražolių
1 v. šaukštas pankolio sėklų
2 v. šaukštus mišinio užpilkite 0,5 l verdančio vandens, palikite 0,5 val. Gerkite po 3 v. šaukštus ryte ant tuščio skrandžio.
2 v. šaukštai saldymedžio šaknies
2 v. šaukštai anyžių vaisių
1 v. šaukštas asiūklio
2 v. šaukštus mišinio užpilkite 0,5 l verdančio vandens, palikite 0,5 val. Gerkite po 50 ml ryte ant tuščio skrandžio.
1 v. šaukštas kraujažolės
1 v. šaukštas mėtų
2 v. šaukštai petražolių šaknų
2 v. šaukštai šaltalankių žievės
2 v. šaukštai kukurūzų purkų
2 v. šaukštai kiaulpienės lapų
2 v. šaukštai cikorijos šaknies
2 v. šaukštus mišinio iš vakaro užpilkite 0,5 l verdančio vandens, laikykite termose per naktį. Ryte arbatą nukošti, gerti po 30 ml prieš valgį.
Imbiero arbata su cinamonu
1 a. šaukštelį tarkuoto imbiero šaknies užpilkite stikline verdančio vandens, įdėkite 1 arbatinį šaukštelį malto cinamono, palaikykite 0,5 val. Gerkite po 5 gurkšnelius prieš kiekvieną valgį.
SVARBU!
Tokias arbatas galima vartoti ne dažniau kaip 1 savaitę per 1 mėnesį.
Liekninančios arbatos vartoti negalima:
•Paūmėjus virškinamojo trakto ligoms;
•Sergant akmenlige;
•Nėštumo ir žindymo metu;
•Esant bendram organizmo nusilpimui.
Taip pat vertėtų suprasti, jog šios priemonės nėra visagalės – jos negali sudeginti didelio sluoksnio riebalinių sankaupų. Maksimalus efektas, kurį galima pasiekti – tai organizmo išvalymas.