Negevo universiteto profesorius, muzikos psichologas Warrenas Brodsky parašė knygą apie muzikos sąsajas su vairuotojo emocijomis.

Automobilis yra vienintelė vieta, kurioje gali žūti tik todėl, kad klauseisi netinkamos muzikos.

„Automobilis yra vienintelė vieta, kurioje gali žūti tik todėl, kad klauseisi netinkamos muzikos“, - neabejoja profesorius.

Tokios muzikos nereikėtų klausyti

Pasak jo, atlikti tyrimai rodo, kad vairuotojai turėtų vengti tiek neigiamas, tiek pernelyg teigiamas emocijas sukeliančios muzikos. Kūriniai, kurie emociškai jaudina prie vairo sėdintį žmogų, išblaško, trukdo susikaupti vairuoti.

„Dainos, kurios sukelia teigiamas ar neigiamas emocijas, nostalgiją ar priverčia nevalingai trepsėti, linguoti į taktą, vairuotojams yra labai pavojingos“, - teigia psichologas.

Tyrimai rodo, kad muzika yra vienas iš pagrindinių penkių veiksnių (kaip ir alkoholis, nuovargis ar greitis), dėl kurių dažniausiai kyla avarijos.

Profesoriaus W. Brodskio žodžius patvirtina ir prieš keletą metų atliktas tyrimas, kurio metu paskelbta 10 kelyje pavojingų dainų.

Gana senas grupės „Black Eyed Peas“ hitas „Hey Mama“ pripažintas pačia pavojingiausia daina, kurios klausantis padaryti avariją yra didžiausia tikimybė.

Į pavojingiausių dainų dešimtuką taip pat pateko:

„Dead on Arrival“ („Fall Out Boy“)

„Paper Planes“ (M.I.A)

„Walkie Talkie Man“ („Steriogram“)

„Paradise City“ („Guns N’ Roses“)

„How You Remind Me“ („Nickelback“)

„Hit the Road, Jack“ (Ray Charles)

„Get Rhythm“ (Johnny Cash)

„Heartless“ (Kanye West)

„Young, Wild and Free“ (Snoop Dogg & Wiz Khalifa (feat. Bruno Mars).

Eksperimentas prieš keletą metų buvo atliktas su vairuotojais, kuriems teko nuvažiuoti kelis šimtus kilometrų klausantis muzikos, o vėliau – vairuojant tyloje. Tie, kurie klausėsi muzikos, viršijo greitį, vairavo agresyviau, nepaisė kelio ženklų.

Pavojinga ir klasikinė muzika

Įdomu tai, kad eksperimento dalyviai į hip-hopo muziką ragavo emocingiau nei į metalo. O tie, kurie mano, kad klasikinė muzika veikia raminančiai, labai klysta. Klasikinė muzika vairuotojams kelia euforiją, dėl kurios jie pamiršta vairavimą ir kelių eismo taisykles.

Londono universiteto psichologas Simonas Moore'as aiškina, kad greitas ritmas, intensyvus tempas vairuotojus nesąmoningai skatina neatsilikti ir sekti pagal taktą - taip pat energingai spausti akseleratoriaus pedalą.

Psichologai pataria vairuojant klausytis kūrinių, kurie nekelia teigiamų, neigiamų emocijų, nežadina liūdnų ar linksmų prisiminimų.

Avaringumui įtakos gali turėti ir muzika, kurios nemėgstate. Ji blaško, erzina ir kelia neigiamas emocijas.

Psichologai pataria vairuojant klausytis kūrinių, kurie nekelia teigiamų, neigiamų emocijų, nežadina liūdnų ar linksmų prisiminimų. Automobilyje reikalingas neutralus fonas, kuris turėtų netrukdyti susikaupti galvoti apie kelią. Idealiausia, jei kūrinio ritmas atitiktų širdies dūžius - 60-80 tvinksnių per minutę.

Automobilyje idealiausia klausytis atlikėjos Norah Jones „Come Away With Me“

grupės „Coldplay“ - „The Scientist“

ar sero Eltono Johno „Tiny Dancer“