Pasak Vaikų ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėjos gydytojos ortopedės-traumatologės Ingridos Sapagovaitės, po automobilių ratais vaikai daugiausiai pakliūdavo būtent pirmomis rugsėjo savaitėmis.

Statistika keičiasi

Laimei, ši niūri daugiametė tendencija pamažu keičiasi. Naujausios statistikos rodo, kad eismo įvykių, kuriuose nukentėjo vaikai, ženkliai mažėja.

Šiais metais Vaikų ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrius yra maloniai nustebintas, nes pirmomis rugsėjo dienomis eismo įvykiuose nebuvo nukentėjusio nė vieno vaiko.

„Galbūt dėl aktyviai rengiamų policijos reidų ir akcijų šių mokslo metų pradžia buvo labai rami. Rugsėjo 1-ąją mes neturėjome nė vieno eismo įvykyje nukentėjusio vaiko, - pasakojo I. Sapagovaitė. - Tačiau nežinia, kas bus saugaus eismo akcijoms pasibaigus, kai lengviau atsikvėps ne tik vairuotojai, bet ir vaikai.“

Vaikų nepaleidžia vienų

Gydytoja neabejoja, kad prie mažėjančių avarijų skaičiaus prisideda ir patys tėvai. Gimdytojai savo atžaloms skiria daugiau laiko, vis dažniau veža ar lydi juos ne tik į darželius, bet ir mokyklas.

„Pastaraisiais metais ši sveikintina tendencija ypač ryški. Jei vaiko negali atvežti tėvai, tą padaro seneliai, auklės ar kiti giminaičiai. Paskutiniais metais vienų į mokyklą vaikštančių mokyklinukų ženkliai sumažėjo. Manau, kad tėvai patys uoliau rūpinasi savo vaikų saugumu. Ir tai tikrai atsispindi eismo įvykių suvestinėse“, - pasakoja Vaikų ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėja gydytoja ortopedė-traumatologė.

Liūdni skaičiai keičiasi

Pasak jos, pagal naujausius duomenis, eismo įvykiuose vaikų kasmet nukenčia vis mažiau. Seniau per metus būdavo užfiksuojama iki 300 atvejų, dabar 170-200.

Medikė pastebi, kad daugiausia vaikų nukenčia dėl to, kad nesidairo eidami per perėją. Arba daugiabučių namų kiemuose neatsargiai važinėja su dviračiais, riedučiais, paspirtukais. Todėl tėvai raginami netingėti nuolat priminti vaikams, kaip teisingai eiti per gatvę, važinėjant dviračiu uždėti apsaugas, užsisegti šalmą ir kt.