Pripažinkime, tai skamba labai moteriškai ir dažnam vairuotojui kelia šypseną: „Jau tos moterys“. Deja, bet daugeliu atvejų toks atsainus požiūris gali baigtis tragiška nelaime ir numoti ranka nevalia.

Pasak užsienio žiniasklaidos, daugiau nei pusė milijono visų avarijų per metus įvyksta būtent dėl automobilyje besidažančių moterų. Kas penkta britė prisipažino, kad važiuodama į darbą, veždama vaiką į mokyklą ar skubėdama į pasimatymą po sporto treniruotės, jos mėgsta paryškinti akis blakstienų tušu.

Nelaimė gali tykoti ir aikštelėje

Lietuvoje prieš keletą metų atliktos apklausos rezultatai – dar iškalbingesni. Dauguma vairuotojų atskleidė, kad jie vairuodami ne tik dažosi, valgo, kalba telefonu, bet ir skaito laikraščius, valosi batus, siuvasi sagas. Todėl nieko nuostabaus, kad didelė dalis nelaimių įvyksta dėl elementariausio išsiblaškymo.

Štai Kinijoje moteris netyčia suvažinėjo savo vyrą ir žuvo pati, kai prekybos centro automobilių aikštelėje nesėkmingai bandė pastatyti savo naująjį automobilį. Incidentas įvyko prieš keletą metų, tačiau šios šiurpios situacijos kartojasi nuolat.

Vyras, stovėdamas autmobilio gale, reguliavo ir davė nurodymus, kaip teisingai pastatyti mašiną. Vairuotoja spustelėjo pedalą pernelyg stipriai ir žaibiškai prispaudė savo sutuoktinį prie sienos.

Išgirdusi šaukiantį savo vyrą, moteris nusprendė pasižiūrėti ir atidariusi dureles iškišo galvą. Išvydusi siaubingą vaizdą ji išsigando ir nevalingai dar kartą spustelėjo greičio pedalą. Automobilis ne tik mirtinai sumaitojo vyrą. Mašinos durelės prispaudė prie kolonos ir iškištą pačios vairuotojos galvą. Tėvų žūtį, kurios buvo galima išvengti, matė šešiametė dukrelė.

Automobilis nėra namai

Transporto ir kelių tyrimo instituto Saugaus eismo grupės inžinieriaus Mindaugo Katkaus teigimu, nereikia ir dairytis į užsienį. Tokių nelaimių kiekvieną dieną nutinka ne tik Lietuvos keliuose, bet ir kiemuose bei aikštelėse.

„Labai dažnai vairuotojai mėgsta užsiimti pašaline veikla automagistralėse. Be vairavimo jie susiranda įvairiausių užsiėmimų. Neišskirčiau vairuotojų pagal lytį. Neatidūs kelyje būna tiek vyrai, tiek moterys. Esu įsitikinęs, jog visi vairuotojai žino, ko negalima daryti prie vairo. Bet vis tiek elgiasi pagal savo sampratą“, - pasakojo M. Katkus.

Pasak jo, nėra vieno konkretaus veiksnio avarijai sukelti. Dažniausiai tai būna visa įvykių grandinė: nuovargis, alkoholis, prastas matomumas, telefono skambutis ir panašiai.

Žmonės neretai pamiršta, kad automobilis nėra namai ir juose negalima valgyti, kalbėti telefonu, dažytis, rūkyti, skaityti ar žaisti internetinius žaidimus. Sutelkti dėmesį taip pat trukdo ir labai pamėgta laisvų rankų įranga, pyktis, agresija.